Cíprasz: Megnyertük a csatát, de nem a háborút

A görög miniszterelnök győzelemnek nevezte az euróövezeti miniszterek ülésén elfogadott egyezséget.

HZS
2015. 02. 21. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyakran rossz hangulatú tárgyalások eredményeként az euróövezeti országok pénzügyminiszterei rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy négy hónappal meghosszabbítják Görögország euróövezeti finanszírozását. A pénz folyósításának azonban előfeltétele, hogy a görög kormány hétfő estig letegye az asztalra a tervezett reformintézkedések listájának első változatát, amelyet az Európai Központi Banknak, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia a továbblépéshez.

„Tegnap döntő lépést tettünk, hátrahagytuk a megszorításokat, a hitelprogramot és a (nemzetközi hitelezőket tömörítő) trojkát. Megnyertük a csatát, de nem a háborút. A neheze most kezdődik” – jelentette ki a televízióban szombaton sugárzott beszédében Cíprasz, hozzátéve, hogy Görögország „sikeres megállapodást” ért el, elérte alapvető célját, leszámolt az előző kormány által vállalt kötelezettségekkel a bérek és nyugdíjak csökkentésére, az élelmiszerek és gyógyszerek általános forgalmi adójának növelésére és a közalkalmazotti réteg leépítésére, a recessziót eredményező intézkedésekkel.

Cíprasz és az általa vezetett Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) azzal az ígérettel nyerte meg a január 25-én tartott parlamenti választást, hogy véget vet Görögország nemzetközi hitelprogramjának és felmondja az együttműködést a megszorító intézkedések, illetve reformok végrehajtását ellenőrző hitelezői trojkával. Ehelyett a Cíprasz-kormány kénytelen volt elfogadni a hitelprogram feltételekhez kötött meghosszabbítását, és továbbra is kapcsolatban maradni az immár „három intézménnyé” átkeresztelt trojkával.

Anélkül, hogy nevet említett volna, Cíprasz támadta a hazai és külföldi konzervatív erőket. Úgy fogalmazott, az új kormány megakadályozta „az országon belüli és kívüli konzervatív erőket” a Görögország pénzügyi megfojtására irányuló terveik végrehajtásában.

Gabriel Szakellarídisz görög kormányszóvivő hasonló kifejezéseket használt a Mega TV-nek korábban adott nyilatkozatában. „Időt nyertünk. A görög gazdaságot és a görög kormányt nem fojtották meg, mint azt talán külföldi és belföldi központok tervezték” – hangoztatta a szóvivő, aki szintén nem nevezte meg az euróövezet keményvonalas, a görög kormányt meghátrálásra kényszerítő országait.

A csőd szélére sodródott Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében 240 milliárd eurós támogatásban részesült az EU és az IMF forrásaiból, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A hitelmegállapodások az Európai Unió esetében február 28-án, a valutaalappal pedig 2016-ban járnak le. Mivel a nemzetközi piacokon továbbra sem jut pénzhez Görögország, a görög államot finanszírozó bankrendszerét pedig az Európai Központi Bank tartja felszínen, létfontosságú volt az egyezség megkötése a pénzügyi túlélés érdekében.

A görögországi betétesek pénteken további egymilliárd eurót – december óta pedig már összesen 21 milliárd eurót – vontak ki számláikról attól tartva, hogy ha az eurócsoport ülése kudarcba fullad, Athén tőkekorlátozásokat vezethet be vagy az euróövezeti tagság feladására készülhet. Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter, aki azzal szembesült, hogy a hétfői munkaszüneti nap után kedden kaotikus ügymenet várható a bankokban, hangsúlyozta, hogy az euróövezettel kötött egyezségnek meg kell nyugtatnia a betéteseket.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, aki ragaszkodik a jelenleg futó görög hitelprogram előírásainak betartásához, kijelentette, hogy az ellenzéki léthez szokott görög politikusoknak tudatára kell ébredniük az új hivatalukkal járó követelményeknek. „A kormányzás a valósággal való találkozás, és a valóság gyakran nem olyan jó, mint egy álom” – mondta a német politikus, aki egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy Athén nem kap egy fillért sem, amíg hitelprogramját megfelelően végre nem hajtja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.