Márciustól érdemes figyelni a postaládát a devizahiteleseknek

Március-április folyamán érkeznek az elszámoltatási értesítők.

MNO
2015. 02. 02. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi intézmények 2015. február 1-jei fordulónappal kötelesek elszámolni majd a tisztességtelenül felszámított árfolyamréssel és kamatokkal, költségekkel a deviza- és a devizaalapú hitelesek felé, s szintén e fordulónappal forintra átváltani a fennmaradó tartozást. Az elszámolás a forinthitelesek esetében 2015. június 30-i fordulónappal történik.

Az elszámolási értesítők kiküldését hátráltathatják a folyamatban lévő banki elszámolási perek. Ha az adott intézmény által indított per devizaalapú kölcsönök esetében március 1-jéig, illetve a devizában törlesztettek és a forinthitelek esetében augusztus 1-jéig nem zárul le, akkor az elszámolás megküldésének határideje az érintett fogyasztói körnek a per befejezésétől számított hatvanadik nap.

A fogyasztók az elszámolás során visszakapják a futamidő alatt tőlük tisztességtelenül elvont kamatokat, költségeket, illetve a devizaalapú hitelesek a tisztességtelen árfolyamrés összegét. A pénzügyi intézmények kiszámítják és egy levélben érkező elszámolási-forintosítási értesítőben közlik a levonás nyomán fennmaradó kölcsöntartozás és a jövőben fizetendő törlesztőrészletek összegét is. Ezzel együtt a devizaalapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönöket átváltják forintra.

Az elszámolás alapján visszajáró összegeket az elszámolás megküldésétől számított 15 munkanapon belül kell a pénzügyi intézménynek jóváírnia, vagy – a már megszűnt fogyasztói szerződéseknél – átutalnia, kifizetnie.
Az új, kedvezőbb törlesztőrészletek fizetése első alkalommal az elszámolás megküldésére nyitva álló határidő utolsó napját követő hónapban történik. Az elszámolás során a februári fordulónaptól az elszámolási értesítésig tartó esetleges túlfizetést is jóváírják.

Az MNB felhívja a figyelmet arra is, hogy a pénzügyi intézmények az értesítőket az általuk ismert utolsó postacímre küldik meg tértivevényes küldeményként. Az esetleges címváltozást a fogyasztóknak célszerű mielőbb bejelenteni az intézménynél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.