Mikor nyit a Déli pályaudvar?

Hosszabb zárva tartásra kell számítaniuk a Déli pályaudvar utasainak, mint arra korábban gondolhattak.

2015. 02. 28. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos járatot nem tud elindítani a MÁV-Start a főváros dél-nyugati agglomerációjából, amióta a Gellért-hegy nyúlványa alatt húzódó alagút rézsűjének megcsúszása miatt a Déli pályaudvart ideiglenesen le kellett zárni.

Ennek az az oka, hogy a Kelenföldi pályaudvar, bár felújították az utóbbi években, jelenlegi állapotában nem alkalmas a Déli teljes forgalmának az átvételére. A Kelenföldi felújítása során korszerű utasterminál jött létre vasútijegy-automatákkal, de a régi állomásépülethez, ahol a pénztárak vannak, nem nyúltak. A megnövekedett forgalom kezelése érdekében szükség volt a jegyértékesítés megerősítésére.

A BKK és a MÁV-Start korábban megállapodott arról, hogy a vasúttársaság vonatjegyeit és bérleteit a BKK Zrt. kelenföldi ügyfélközpontjában is értékesítik. A megállapodás most aktuálissá vált. A BKK Zrt. a vasúti jegyek értékesítésével kíván segítséget nyújtani a pályaudvar tehermentesítésében. A Kelenföldön tavaly megnyitott BKK-ügyfélközpont jelentős kapacitásokkal rendelkezik. Kivitelezésekor a BKK Zrt. minden szükséges informatikai és egyéb infrastrukturális előkészítést megtett annak érdekében, hogy egy majdani MÁV-Start-együttműködéssel vasúti jegyeket is értékesíthessen. Ennek köszönhetően tegnap óta a vasúti menetjegyek és bérletek is megvásárolhatók a BKK ügyfélközpontjában, amely mindennap reggel fél hat és este tíz között várja az ügyfeleket.

A rézsű megcsúszása idején még csak néhány hetes zárva tartásban reménykedett a vasúttársaság, azonban ahogy telik az idő, egyre kevesebb szó esik az újranyitásról. Lapunk most ismét a MÁV- kommunikációhoz fordult a Déli ügyében, de azt a választ kaptuk, hogy nincs új fejlemény. Eközben találgatások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az ingatlanfejlesztési szempontból rendkívül kedvező helyen lévő létesítményre egyáltalán szükség van-e hosszú távon. A gondolat a kormányzati stratégák fantáziáját is megmozgathatta. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a minap azt nyilatkozta, hogy a kormány elé került a budapesti Déli pályaudvar jövőjével kapcsolatos kérdéskör is. – A pályaudvar jövőjével kapcsolatban felkérte a kormány a fejlesztés minisztert, hogy vizsgáljon meg minden lehetőséget és folytasson minél szélesebb körű konzultációt a kérdésben a társadalmi, a civil, az önkormányzati és a gazdasági szférában egyaránt – mondta az államtitkár.

Eközben sok okostelefonos utasnak jó hír, hogy már letölthető – igaz, egyelőre csak Android rendszerre – a MÁV-Start hivatalos menetrendi, vonatkövető alkalmazása. A Vonatinfó nemcsak menetrendi kereső, hanem sokrétű tájékozódásra alkalmas felület. Az app telepítése után látványos videó köszönti a felhasználót, majd máris felkínálja a „honnan hová” ablakpárost. Az induló és érkező állomás bepötyögése után – ezt el is mentheti az utas – sorakoznak az időben legközelebb eső vonatindulások. Megtudjuk az út hosszát, időtartamát, a teljes árú jegyárat, tájékoztat a szükséges kiegészítő jegyekről és a kedvezményekről is. Az alkalmazás számos szolgáltatást kínál, például olyan térképet, amelyen követi a pályán haladó szerelvényeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.