Ötszázmilliárd került veszélybe

Az idén lehívható uniós pénzek ötöde, 515,9 milliárd forint került veszélybe a késedelembe esett 1516 fejlesztés miatt.

2015. 02. 20. 5:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széles körben meglepetést okozott, hogy a Miniszterelnökség a Pályázat.gov.hu honlapon nyilvánosságra hozta a késedelemben lévő uniós támogatású állami, illetve önkormányzati fejlesztések listáját. Az érintett szervezetek között minisztériumok, önkormányzatok, önkormányzati társulások, valamint állami tulajdonú vállalatok is vannak, a néhány milliós könyvtárbővítéstől a sokmilliárdos fővárosi villamosberuházásig vagy a szegedi lézerközpontig.

A kormány elhatározása szerint Magyarország úgy zárja a 2015-ös évet, hogy a 2007–2013-ra megítélt uniós forrásokat teljes egészében lehívja – mondta lapunknak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Ehhez azonban a mostani az utolsó pillanat, amikor érdemben be lehet avatkozni a pályázatok megvalósításába annak reményében, hogy minden olyan terv megvalósuljon, ami közérdekű és idejében végigvihető, és eközben minden hozzáférhető forrást felhasználjon az ország. A listán 1516 fejlesztés található, ezek közül 874 az államhoz köthető – mondta a helyettes államtitkár. Az összes terv teljes értéke 515,9 milliárd forint. A kormány most minden késlekedő pályázóval felveszi a kapcsolatot, és átnézik, mekkora a késés, s mit lehet tenni a sikeres befejezés érdekében. Az olyan pályázatoknál, ahol szerződéskötésig sem jutottak, a megszüntetés mellett döntenek, és a pénzt átcsoportosítják. Azoknál a terveknél, amelyek valamilyen mértékben már megvalósultak, olyan pontokat keresnek, ahol darabolható vagy szakaszolható a megvalósítás. Azokban az esetekben, ahol a megvalósulás reményével kecsegtet a beavatkozás, vagy ahol ez állami kötelezettség, ha szükséges, állami irányítás alá vonják a fejlesztést. Előnyben lesznek a nagy értékű, s a jelentős közcélt megvalósító beruházások – magyarázta Csepreghy. Ha egy állami pályázó kicsúszik az időből, és emiatt elveszti az uniós pénzt, a kormány annyival csökkenti a szervezet jövő évi költségvetési támogatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.