Szénhidrogéneket és geotermikus energiát keresnek hazánkban

Koncessziós szerződéseket kötött az NFM öt vállalattal.

LM
2015. 02. 13. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére meghirdetett területek közül a Mol Nyrt. Okány-kelet, a Vermilion Exploration B.V. Ebes, az O&GD Central Kft. Nádudvar és Újléta, a HHE Group Kft. pedig Nagylengyel-nyugat területekre köthetett koncessziós szerződést.

Az EU-FIRE EGS Hungary Kft. geotermikus energia kutatása, kinyerése és hasznosítása céljából Battonya területére köthette meg a koncessziós szerződést.

A pályázatokat 2014 júniusában tették közzé, a koncessziók megadásáról a nemzeti fejlesztési miniszter a törvényi rendelkezéseknek megfelelően, a minősítő bizottság értékelése és javaslata alapján 2014 novemberében döntött.

A geotermikus koncesszió időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évre, a szénhidrogén-koncesszióké 20 évre szól és egy alkalommal, újabb pályázat kiírása nélkül, az eredeti koncessziós időtartam felével meghosszabbítható – írja az NFM.

A minisztérium 2015 első félévében újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.