Óriási összegekkel tartoznak a kórházak beszállítóiknak

A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége különböző finanszírozási konstrukciókat javasol.

MA
2015. 03. 31. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség közleménye szerint a kórházak adósságrendezése mellett az intézményi tartozások finanszírozására az állam kamatmentes hitelt nyújthatna a vállalkozásoknak, készfizető kezességet vállalhatna a kórházi tartozásokra, illetve megfontolandó a tartozások ingyenes faktorálása is. Azt írták, a problémák súlyosságát jelzi, hogy a kórházak immáron mintegy nyolcvanmilliárd forinttal tartoznak beszállítóiknak, és ennek hatvan százaléka már lejárt tartozás. A lejárt tartozások csaknem fele 60 napon túli, öt százalékára pedig már több mint egy éve várnak a vállalkozások.

Továbbra is igen súlyos helyzetben vannak a magyar tulajdonú, jellemzően kis- és közepes méretű orvostechnikai beszállító vállalkozások a kórházak tartozása miatt. Akad olyan forgalmazó cég, amelynek külföldi partnerei már a képviseleti szerződését is felmondták, s a gyártással és fejlesztéssel foglalkozó vállalatok is gondokkal küszködnek – tájékoztatott a szervezet.

Közölték: a kórházak által görgetett beszállítói tartozások az egészségügyi kassza 2014. évi maradványából kiosztott 10,4 milliárd forint ellenére ismét elérték a 80 milliárd forintos összeget, ez ráadásul hónapról hónapra 3-5 milliárd forinttal növekszik.

Úgy vélik, az általuk javasolt pénzügyi megoldások biztosíthatják a beszállítók stabil működését, végső soron a betegellátáshoz elengedhetetlen eszközök rendelkezésre állását.

A MOBSZ szerint a pénzügyi konstrukciókban kiemelt szerepük lehet az állami hátterű hitelintézeteknek, tekintettel arra, hogy jelenleg is az állami fenntartású kórházak tartozása jelenti a legnagyobb problémát, így sem a kamatmentes hitel, sem a készfizető kezesség nem járna effektív kiadással az állami büdzsé számára.

Közlésük szerint a három pénzügytechnikai lehetőség áttekintése során meg kell vizsgálni, hogy nem minősülnek-e tiltott állami támogatásnak, nincs-e versenytorzító hatásuk, illetve hogy az átlátható tulajdonosi háttér mint kritérium biztosítható-e a felek számára.

Az orvostechnikai eszközöket beszállító vállalkozások ugyanakkor úgy vélik, hogy a fent említett lehetőségek mellett továbbra is az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra mérséklése jelentheti a tartós megoldást a cégek ellehetetlenülésének megelőzésére. Elgondolkodtató – írták –, hogy miközben a gyógyszerek esetében 5 százalékos áfakulcsot alkalmaznak, egy életmentő ballonpumpa, a beültethető defibrillátor és a szívkatéter esetében 27 százalékos áfát kell fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.