Sok kisbefektető fellélegezhet: kezességet vállalna az állam

Így támogatja a befektetőket hitelből kártalanító Befektető-védelmi Alapot.

VZ
2015. 03. 13. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a Bevában lévő összeg nem elegendő a bajba jutott befektetők kártalanítására, úgy az állam továbbra is készfizető kezességet vállal a szükséges többletre. Viszont új szabály, hogy az állami készfizető kezességvállalás mellett felvett kölcsön, illetve kibocsátott kötvény összegét az államháztartásért felelős miniszter hagyja jóvá. Az állami kezességvállalásért a Bevának kezességvállalási díjat nem kell fizetnie.

 

Szintén a tőkepiaci törvény egészült ki azokkal a szabályokkal, amelyek a tőzsdei tevékenység kiszervezéséről szólnak. Az a fő szabály, hogy minden olyan tevékenység kiszervezhető, amely nem szerepel a tőkepiaci törvényben. Emellett a kiszervezés nem eredményezheti a tőzsde vezető állású személyei hatáskörének átadását, továbbá nem eredményezhet változást az ügyfél és a tőzsde közötti szerződéses viszonyban, és nem befolyásolhatja a tőzsdének az ügyfél felé fennálló kötelezettségei teljesítését.

A tervezet – szintén a tőkepiaci törvény kiegészítéseként – rögzíti, hogy kizárólag egymilliárd forint jegyzett tőkével rendelkező részvénytársaságnak adható központi értéktári tevékenységre engedély. Ez az előírás erősíti a piaci stabilitást, hiszen előzetesen megszűri az engedélyért folyamodó potenciális intézmények körét. Emellett a tervezet óvadék képzését írja elő. Ez azoknak az eseteknek a kezelésére szolgál, amikor az ügylet nem teljesül.

Az utóbbi időben jelentősen megszaporodott azoknak a névértékkel nem rendelkező, törvényes fizetőeszköznek nem tekinthető emlékérméknek a kereskedelmi forgalomban való előfordulása, amelyek az MNB által kibocsátott – névértékkel rendelkező, törvényes fizetőeszköz funkcióval bíró – emlékérmékkel tematikájukban vagy képi megjelenésükben jelentős hasonlóságot mutatnak, és így a laikus vásárlók által könnyen összetéveszthetőek.

A tervezet ezért úgy módosítja a jegybanktörvényt, hogy az megtiltja az olyan kereskedelmi gyakorlatot, amely az MNB-vel, az érmék gyártását és forgalmazását végző szervezettel, cégnevükkel vagy az érmékkel való összetévesztésre vezethet.

A jegybanktörvényt kiegészíti a tervezet azokkal az új jogosítványokkal, amelyeket a pénzügyi piacokba vetett bizalom helyreállítására kap meg az MNB. Ezek hatékonyabbá teszik a helyszíni ellenőrzést, így a jogsértéssel kapcsolatos bizonyítási eszközök felkutatását is.

Az új szabályok szerint a tulajdonos, illetve a helyszínen tartózkodó személyek akarata ellenére – vagy ezen személyek távollétében is – sor kerülhet lezárt terület, épület, helyiség felnyitására. A helyszíni ellenőrzés eredményes és biztonságos lefolytatására a rendőrség közreműködése is igényelhető. Az ilyen helyszíni ellenőrzésre azonban csak előzetes bírói engedéllyel kerülhet sor.

Azok a pályázók, akik a brókerbotrányban érintett pénzintézetekre vonatkozó korlátozások miatt nem tudják tartani a támogatási szerződésben rögzített határidőket, vagy akár a velük szerződő felek számláját nem tudják kiegyenlíteni, akár szállítói finanszírozás esetén az önrészt nem tudják kifizetni, haladéktalanul jelezzék ezt az érintett irányító hatóságnak – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség pénteken.

A kormány döntése szerint az érintett projektek mindegyikére egyedi eljárásrend vonatkozik, amelyben az illetékes hatóságnak kötelessége minden támogatást megadni a pályázónak, amely ahhoz szükséges, hogy a fejlesztéseket maradéktalanul be lehessen fejezni – hangsúlyozta a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárság.

Arra kérik az érintett pályázókat, hogy nézzék meg a honlapon található közleményt és azonnal vegyék fel a kapcsolatot az adott közreműködő szervezettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.