315 milliárd euróra startoltak rá Bánki Erikék

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap forrásairól tárgyalt a parlament bizottsága.

MNO
2015. 04. 08. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság januárban döntött az alap elindításáról annak érdekében, hogy három éven belül 315 milliárd euró értékű beruházás valósuljon meg az Európai Unió tagállamaiban, túlnyomórészt a magántőke mozgósításával.

A magyar álláspont szerint nem szabad, hogy akár egyes országokat, akár egyes ágazatokat előnyben részesítsenek a források elosztásakor – mondta Bánki Erik. El kell kerülni a fejlesztések földrajzi vagy ágazati koncentrációját, „a nyugat-európai országok dominanciáját” – tette hozzá.

A kormány sikeresen képviselte azt az álláspontot, hogy a 315 milliárd euró teljes egészében új forrásokból álljon, ne csoportosítsanak át ide forrásokat a kohéziós alapokból – jegyezte meg.

A bizottság alelnöke az MTI kérdésére elmondta, a magyar kormány elsősorban az infrastruktúra-fejlesztés, az oktatás-képzés, az egészségügy, a kutatás-fejlesztés, az infokommunikáció és – ha belefér – a megújuló energia területére szánná az új forrásokat.

Varju László (DK) azt hangsúlyozta, nagy felelőssége van a magyar kormánynak, hogy hogyan tárgyal a következő időszakban, mert az európai beruházási alap Magyarország számára „egy olyan lehetőség, amely megegyezik a hét évre rendelkezésre álló európai uniós forrásokkal”, amivel élni kell.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen projekteket finanszíroznak majd ebből a forrásból, „akár az energiapolitika, a közlekedés vagy a környezetvédelem területén”, jelenleg a kormány végzi az előkészítő munkát, „remélhetőleg sokkal jobban, mint eddig az európai uniós források felhasználásánál” – jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.