Bővülhet a kétes hitelek köre

Egy hónapon belül kiderülhet, hogy 2010 után is trükköztek-e a pénzintézetek a kamatokkal.

Hajdú Péter
2015. 04. 01. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb figyelem jut a tisztességtelen feltételekkel nyújtott forinthitelekre a devizahitelek elszámolása és forintosítása mellett. Könnyen kiderülhet azonban, hogy az eddig tisztességtelennek minősített hiteleken kívül is talál még a jegybank nem teljesen korrekt feltételekkel nyújtott kölcsönöket. Az elszámolási törvény értelmében a 2010. november 26. után nyújtott forinthitelekről nem kell vélelmezni, hogy tisztességtelenek voltak. A jogszabály azonban megadja a lehetőséget a Magyar Nemzeti Banknak, hogy az ezen dátum után közzétett vagy módosított általános szerződési feltételeket megvizsgálja.

Kérdésünkre a jegybank felügyeleti hatóságának sajtóosztálya közölte: a pénzintézetek a rendelkezés február 28-i hatálybalépését követően kötelesek harminc napon belül a Magyar Nemzeti Bankhoz benyújtani az általános szerződési feltételeik vonatkozó részeit. Ez alapján tudja eldönteni a jegybank, hogy a feltételek tartalmaznak-e egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelést. Amennyiben talál ilyet a felügyeleti hatóság, úgy közérdekű keresetet indíthat 2015. április 30-ig. A sajtóosztály tájékoztatása szerint jelenleg folyik a beérkezett szerződési feltételek ellenőrzése. A jegybank minden olyan esetben közérdekű keresetet indít majd, ahol a pénzintézeteknél alkalmazott szerződési feltételek ellenkeznek a Kúria által lefektetett elvekkel.

Megtudtuk azt is, egyféleképpen mentesülhet az általános szerződési feltételek szóban forgó részeinek megküldése alól az adott pénzintézet. Akkor, ha a jegybanknak közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatot küld, amelyben arról nyilatkozik, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás miatt kárt szenvedett ügyfeleit kártalanítja. Azaz: a túlfizetésekkel elszámol, s a törvényes határidőre vissza is juttatja a jogtalanul számlázott összeget a számlatulajdonosoknak.

Ezekre a hitelekre ugyanazok a határidők vonatkoznak, mint a 2010. november 26. előtt kötött szerződésekre: a túlfizetéseket 2015. június 30-ával kell elszámolni, az erről szóló értesítőleveleket pedig augusztus 1. és szeptember 30. között kell eljuttatni az érintettekhez. Amennyiben ez utóbbi mellett dönt a bank, úgy a nyilatkozat megküldésével egy időben köteles holnapján az elszámolási és forintosítási információk között a nyilatkozat tartalmáról közleményt elhelyezni. Ebben le kell írni, hogy a pénzintézet az egyoldalú kamat-, költség- és díjemelésekkel kapcsolatban az elszámolási törvény szabályai szerint járt el.

Külön kategóriát jelenthetnek ebben a körben azok a forinthitel-szerződések, amelyeket a kereskedelmi bankok a kedvezményes végtörlesztések kapcsán kötöttek ügyfeleikkel.

Megírtuk, 2011 őszén, amikor ismertté vált a kormány szándéka, hogy lehetővé teszi a devizahitelek „árengedményes” végtörlesztését, az érintett bankok olyan forinthiteleket kínáltak a kiváltásra, amelyek kamata jelentősen meghaladta a korábban jellemző szintet. Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított, és soha nem látott, 9,5 milliárd forintos bírsággal sújtotta a bankokat, mert bizonyítottnak látta az összebeszélést. A bankok kartellbe tömörülve emelték meg a kamatokat, ezzel csökkentve veszteségeiket. Miután azonban ezek a kölcsönök új hitelként jelentek meg a piacon, nem arról van szó, hogy már létező hitel kamatát emelték meg egyoldalúan a bankok. Ezért nem egyértelmű, hogy vonatkozik-e rá az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma. Az azonban biztos, hogy a versenyhivatal szerint megkárosították az adósokat. Előfordulhat, hogy a jegybank jelenleg zajló vizsgálata rámutat a hibára, s ha maguk a bankok nem hajlandók a kártérítésre, közérdekű keresetben kényszerítheti őket a kifizetésére.

Idekapcsolódó hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank lezárta a legnagyobb ügyfélkörű pénzintézetek elszámolással kapcsolatos tevékenységének előzetes ellenőrzését. A vizsgálat megállapította: a bankok mindegyike a szabályoknak megfelelően ültette át a gyakorlatba az elszámolási képletet. Az elszámolási folyamat ellenőrzése nem áll meg, valamennyi intézménynél témavizsgálattal szűrik majd ki az esetleges hibákat

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.