Módosul a zárva tartásról szóló törvény

Egyelőre korai lenne megítélni, hogy a korlátozásnak milyen hatásai vannak a gazdaságra.

Munkatársunktól
2015. 04. 10. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg is folyamatban van a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény módosítása – jelentette ki az M1 csatornán tegnap Szatmáry Kristóf. A kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos elmondta, a parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága szerdán nyújtott be egy módosító indítványt, amely alapján a kiskereskedelmi üzletek reggeli nyitásának legkorábbi időpontja 4 óra 30 percre módosul a jelenlegi 6 óráról. A változtatást az indokolja, hogy rengetegen jelezték főként vidékről: komoly problémát jelent, hogy az eddig korábban nyitó üzletekben a hajnali munkakezdés előtt már nem tudják beszerezni az alapvető élelmiszereket. Ezért döntött úgy a kormány, hogy alkalmazkodik a vásárlói igényekhez, és továbbra is lehetővé teszi a törvényben nemzetközi mintára szabályozott reggel 6 órai kezdésnél korábbi nyitást is.

Módosul a pékségekre vonatkozó szabályozás is. A kizárólag pékárut, tejterméket, cukrászati készítményt és alkoholmentes italt értékesítő üzletek a jövőben vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva.

Ugyanezen bizottsági módosító indítvány szerint tovább bővül a korlátozás alól kivételezettek köre. A törvény hatálya alól kikerülnek a metrómegállók területén kialakított üzletek is, hasonlóan a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon, repülőtereken működő üzletekhez, amelyek vasárnap is nyitva tarthatnak. A módosítás rögzíti azt is, hogy az automatából történő értékesítésre szintén nem vonatkozik a jogszabály.

Szatmáry Kristóf a távirati iroda tudósítása szerint az interjúban úgy vélekedett: most van arra lehetőség, hogy a törvény teljes mértékben alkalmazkodni tudjon a gyakorlati tapasztalatokhoz. Szerinte azonban néhány hónap szükséges ahhoz, hogy kialakuljanak az új szokások egy ilyen nagy átalakítás után. – A tapasztalatok alapján mintegy fél év múlva érdemes lehet újra elgondolkodni azon, hogy milyen változtatások szükségesek még a törvényben – mondta Szatmáry.

A miniszteri biztos arról is beszélt, hogy az online pénztárgépek naprakészen mutatják a kiskereskedelem eladásait. Mint mondta, az eddigi adatok alapján az látszik, hogy márciusban a forgalom nem csökkent az áruházakban, sőt, valamelyest emelkedett is a fogyasztás. Megerősítette ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is a Napi Gazdaságnak. A hivatal szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a korlátozás március 15-i hatályba lépését követően nem csökkent, inkább kismértékben nőtt a kereskedők forgalma a megelőző hetekhez képest, amikor az átlagos forgalom alacsonyabb volt az életbelépést követő időszakénál. Ezt ugyanakkor vitatja az Országos Kereskedelmi Szövetség.

– Az, hogy márciusban nőtt a forgalom, még nem bizonyít semmit, mivel az április eleji húsvéti ünnepek miatt egyébként is élénk érdeklődést tapasztaltak a kereskedők a hónap második felében – jegyezte meg a Magyar Nemzetnek Vámos György főtitkár. Hozzátette: ráadásul a törvény adta lehetőséggel élve a húsvétot megelőző hét vasárnapján szinte valamennyi áruházlánc nyitva tartott, vagyis március utolsó hétvégéjén nem kellett forgalomkieséssel számolniuk. Emellett az is közrejátszhat a tendencia alakulásában, hogy a NAV az esztendő két leggyengébb hónapjához, januárhoz és februárhoz mérten állapította meg a márciusi fogyasztásbővülést. – A vasárnapi pihenőnap miatt továbbra is veszteségekre számítanak a vállalatok, arról nem beszélve, hogy az adóhatósághoz az online kasszákon keresztül beérkező adatok nem mutatják meg például azt, hány munkavállalótól kellett eddig elköszönniük a kereskedőknek – mondta Vámos. Rámutatott: a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásaiból az is kiderül, hogy míg 2011 óta minden év márciusában 17–19 százalékos forgalomnövekedés volt jellemző az előző, február hónaphoz képest, addig az idén ennek mértéke a jelzések alapján a korábbiaknál biztosan alacsonyabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.