A kínai tőzsdénél is jobb az orosz?

Kínánál és a többi BRICS-tagországnál is jobb befektetésnek ígérkezik az orosz tőzsde a Bloomberg szerint.

MTI
2015. 07. 20. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére is, hogy az olajárak csökkenése és a rubel árfolyamvesztése nem sok jót ígért még tavaly a 456 milliárd dollár tőkeértékű moszkvai tőzsdének, az idei első hét hónapban már fordult a kocka: az olaj ára valamelyest magához tért és ez növelte az orosz részvények vonzerejét, a kínai tőzsde pedig négyezer milliárd dollár tőkeérték veszteségen esett át.

Számos alapkezelő, a GAM U.K. Ltd.-től kezdve a Prosperity Capital Managementig azon a véleményen van, hogy a politikai kockázatok csökkenésével párhuzamosan az orosz értékpapírok kínálják a legjobb befektetést a feltörekvő kategóriában.

„Befektetési modelljeink Oroszországot hozzák ki az élen” – mondta Tim Love, a 130 milliárd dollár eszközt kezelő londoni GAM befektetési alapkezelő szakembere. Az orosz piac hatalmas kitörési potenciállal rendelkezik – mutatott rá, megjegyezve, hogy nem könnyű jól megítélni a helyzetet a jelenlegi politikai helyzetben, de „az elkövetkező két-három hónapban én már szívesen beszállnék” – fogalmazott.

Az orosz piac Micex indexe az idén 18 százalékkal emelkedett és így 5 százalékponttal marad el a sanghaji Composite indextől. A moszkvai piac volatilitása viszont rekordalacsony szintre csökkent, szemben a kínai árfolyamok szélsőséges ingadozásával. Az oroszországi befektetések kockázattal kalkulált hozama így meghaladja nemcsak a kínai, de a BRICS-tagokét, vagyis a két ország mellett még a brazil, az indiai és a dél-afrikai befektetésekét is.

„Az orosz piac volatilitása a forgalom és a befektetők számának drámai mértékű visszaesése miatt csökkent” – figyelmeztetett viszont Anastasia Levashova, a 350 millió dollár vagyont kezelő Blackfriars Asset Management Ltd. befektetési szakértője.

Az orosz részvények várható nyereséghez viszonyított árfolyama alig fele a BRICS-országokban átlagosnak. Miközben a moszkvai Micex értéke 5,9-szerese az index tagvállalatai várható nyereségének, a „legolcsóbb” BRICS-részvény, a brazil Ibovespa árazása is 12,5, a kínai, indiai és dél-afrikai papírok pedig jóval 15 felett állnak.

Tim Love egy összepréselt rugóhoz hasonlította az orosz piacot: „az alacsony árazáshoz folyamatosan nyomás alatt kell tartani” – mondta. „A piac nem ott van, ahol lennie kellene” – mutatott rá.

Véleményét Mattias Westman, a kétmilliárd dollár értéken oroszországi és szovjet utódállamok-beli befektetéseket kezelő londoni Prosperity Capital Management alapítója is osztja. „Az orosz részvények alapvetően alulértékeltek” – mondta. „Van bőven tere a javulásnak.”

Az orosz gazdasági növekedés az idén lesz első alkalommal negatív 2009 óta, de jövőre már 0,5 százalékkal növekedhet a Bloomberg felmérése szerint. Az európai szankciókat pedig várhatóan jövőre már enyhíteni fogják, mivel – Westman szerint – „nem lesz könnyű mindenkit meggyőzni a hosszabbításról”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.