A Rosznyeft véget vetne a Gazprom monopóliumának

A vállalat két egységre osztaná a Gazpromot.

MA
2015. 07. 23. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A RIA szerint a Rosznyeft egy, az orosz Energiaügyi Minisztériumnak címzett levelében javasolta, hogy a Gazpromot két vállalatra, egy termeléssel és egy szállítással foglalkozó egységre bontsák. Ettől az ötlettől a Gazprom egyébként már korábban is elzárkózott.

A Rosznyeft és a Gazprom, Oroszország két vezető energetikai vállalata korábban már számos kérdésben, többek közt a gázexportálási jogokon és a csővezetékekhez való hozzáférésen is összeszólalkozott – írja a The Moscow Times.

A Rosznyeft legújabb javaslata a cég nehéz üzleti helyzetét – melyet a szankciók nagyban akadályoznak – is jelezheti. Ugyanis a vállalat célja, hogy 2020-ig 20 százalékos növekedést érjen el a szénhidrogén-termelés területén.

Mind a Gazprom és a Rosznyeft, mind pedig az Energiaügyi Minisztérium elzárkózott attól, hogy hivatalosan reagáljon. Ugyanakkor később a Rosznyeft e-mailben azt írta a lap kérdésére: folyamatban volt egy vita a „gázpiaci modellről”.

„Az egyik cél az, hogy létrejöjjön egy optimális modell, amely lehetővé teszi, hogy Oroszország ne csak megőrizze, hanem növelje is a piaci részesedését” – mondta el a cég szóvivője.

A Rosznyeft más vállalatokat is tesztelni akar azzal a céllal, hogy 2016-tól gázt exportálhassanak a vezetékeken keresztül. Úgy vélik, hogy a Gazprom mint a legnagyobb gázszolgáltató, szállítási monopóliummal rendelkezik, ezt az összeférhetetlenséget pedig meg kell szüntetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.