Állítólag nem akar lemondani a német pénzügyminiszter

Cáfolta a német pénzügyminisztérium, hogy Wolfgang Schäuble a lemondást fontolgatja.

MTI
2015. 07. 19. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnapi német lapok beszámolói szerint a pénzügyminisztérium szóvivője találgatásnak nevezte, hogy Schäuble a távozás gondolatával foglalkozik. A spekulációk alapja a Der Spiegel című hírmagazinban szombaton megjelent interjú, amelyben a miniszter a közte és Angela Merkel kancellár között a görög válság kezelésének ügyében kialakult nézeteltérésekről azt mondta, hogy a demokráciához hozzátartoznak a véleménykülönbségek, kényszeríteni pedig nem lehet senkit. „Ha valaki ezzel próbálkozna, elmehetnék az államfőhöz és kérhetném tőle a felmentésemet” – mondta.

A pénzügyminisztérium szóvivője felhívta a figyelmet az interjú következő szakaszára, amelyben Wolfgang Schäuble nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy gondolkodik-e azon, hogy kéri a felmentését.

A német pénzügyminiszter a harmadik görög mentőcsomag feltételeiről szóló megállapodás megkötése után is hangot adott annak a véleményének, hogy Görögország az euróövezeti tagság ideiglenes feladásával hatékonyabban kezelhetné az államadósság-válságot, mert lehetőség nyílna arra, hogy kérje tartozása egy részének elengedését. Angela Merkel kancellár nyilvánosan nem karolta fel minisztere elképzelését. „Mindenkinek megvan a saját meggyőződése” – mondta erről a Der Spiegelnek Schäuble. Kiemelte, hogy ugyan nem mindig egyezik a véleménye Angela Merkelével, de „mindig ugyanazon az úton járunk”, és kapcsolatukban „állandó elem”, hogy mindig számíthatnak egymásra.

A minisztert széles körben bírálták, amiért felvetette az euróövezet ideiglenes elhagyásának gondolatát. A bírálatok szerint Németország ezzel nyomás alá helyezte az athéni vezetést, azzal fenyegette, hogy az új mentőcsomag alternatívája a kiszorítás a valutaunióból. „Soha nem mondtuk, hogy Görögországnak távoznia kell az euróövezetből, csupán utaltunk arra a lehetőségre, hogy maga Athén dönthet a tagság szüneteltetéséről” – mondta erről Wolfgang Schäuble a Der Spiegelnek, rámutatva, hogy az „európai szerződések” nem teszik lehetővé az adósságleírást a valutaunióban.

A német parlament (Bundestag) végül pénteken nagy többséggel felhatalmazta a kormányt, hogy kezdjen tárgyalást az új mentőcsomagról. A német lakosság azonban a legutóbbi felmérés szerint többnyire kételkedik annak sikerében. A Welt am Sonntag című vasárnapi lapban ismertetett közvélemény-kutatás alapján az új mentőcsomag a lakosság 56 százaléka szerint rossz (23 százaléka szerint inkább rossz, mint jó, 33 százaléka szerint pedig nagyon rossz). A YouGov közvélemény-kutató intézet azt is kimutatta, hogy a németek 48 százaléka szerint Görögországnak ki kellene lépnie az euróövezetből.

Angela Merkel és Wolfgang Schäuble fellépését viszont igen kedvezően ítélik meg a németek, és a pénzügyminiszter megítélése még a hagyományosan kiemelkedően népszerű kancellárénál is jobb. A Bild am Sonntag című vasárnapi lapban ismertetett adatok szerint Merkel tevékenységével a lakosság 68 százaléka, Schäuble tevékenységével a lakosság 69 százaléka elégedett. Az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Merkel és Schäuble pártja, a konzervatív CDU népszerűsége is emelkedett az utóbbi egy hét alatt. A CDU és bajor testvérpártja, a CSU országos támogatottsága jelenleg 43 százalékos, ami 1 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbi – a brüsszeli euróövezeti csúcs előtti – szinthez képest és a legmagasabb idén január óta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.