Csúcsközelben a hazai áramfogyasztás

A kánikulai napokon a teljes villamosenergia-igény csaknem felét importból vagyunk kénytelenek fedezni.

Illés József
2015. 07. 22. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a fogyasztási rekord közelébe, 6000 megawatt körülire nőtt a napokban az ország áramigénye a tomboló kánikula miatt. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) adatai szerint a legutóbbi fogyasztási csúcs július 8-án volt mérhető, akkor 6457 megawattos rendszerterhelést regisztráltak. Ez az érték meghaladta a 2007-ben regisztrált, 6320 megawattos, korábban mért legmagasabb hazai nyári teljesítményigényt is. Az átlagos napi csúcsterhelés ennél 600-700 megawattal alacsonyabb. A napi villamosenergia-felhasználás nyáron általában 110-120 gigawattóra, míg a kánikula idején 130 gigawattóra fölé is emelkedik.

Egyelőre nem alakultak ki ellátási nehézségek, a hálózat még bírja a terhelést – hangsúlyozta a Mavir. A cég közölte: a hőségben az átviteli rendszer fokozott igénybevételnek van kitéve, terhelése jelentősen emelkedik, miközben az átviteli kapacitás némileg csökken. A Mavir hálózata azonban stabil, a vállalat a gondos tervezés és a folyamatos felügyelet révén maximális rendelkezésre állást biztosít, a régió többi rendszerirányítójával szorosan egyeztetve.

 

 

Kánikulában a villamosenergia-rendszer terhelésének emelkedését leginkább a légkondicionáló berendezések fokozott igénybevétele okozza. Néhány éve kezdődött, és továbbra is megállíthatatlanul terjed a léghűtő berendezések tömeges használata, erősítette meg a vállalat. A rendszerirányító tapasztalata szerint miután a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egy fok emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli a hazai villamosenergia-rendszert. Az egy nap alatt elfogyasztott villamos energia mennyisége 1500-2000 megawattórával növekszik fokonként. Ez 1,2-1,6 százalékos emelkedés, ami 500-600 háztartás egész éves fogyasztásának felel meg.

Szakértők arról számoltak be lapunknak, hogy a magyar lakosság általában az első hőhullám harmadik-ötödik napján kacsolja be a léghűtő berendezéseit, attól függően, hogy mennyire forrósodnak át az épületek falai.

A Mavir szakemberei évtizedek óta gyűjtik az adatokat, amelyekből megállapítható, hogy elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, eddig azonban a nyári csúcsérték még soha nem haladta meg a télit – tájékoztatott a rendszerirányító társaság.

A vállalat azt is közölte, a magas villamosenergia-igény kielégítése miatt a versenyképes hazai erőművek magas kihasználtsággal működnek, és emellett tartalék- kapacitásokat is biztosítanak. A kánikulában romló hűtési viszonyok következtében az erőművek által üzembiztosan kiadható teljesítmény – a technológiától függő mértékben – csökken. A hazai erőművek döntő többsége azonban a gáz- és villamosenergia-piaci helyzetnek köszönhetően rendkívül alacsony kihasználtsággal – a technikai minimum állapotához közel – üzemel, vagy pedig telje-sen leállították.

Az import-villamosenergia mennyisége is jelentős, a nyári csúcsban és a csúcs körüli napokon a teljes igény csaknem 50 százalékát külföldről hozták be. Az importkapacitás igénybevétele azonban minden esetben a piaci szereplők igénye, döntése alapján történik – tette hozzá a rendszerirányító.

Hőség veszélyezteti a szállítmányozást

Kánikula idején 50 százalékkal is nőhet a hűtött áruk szállításával kapcsolatos riasztások száma. A legmelegebb nyári napokon átlagosan másfélszer több riasztás érkezik a hűtött árut szállító járművek raktérhőmérsékletének emelkedése miatt – derül ki a WebEye Magyarország nevű közlekedésinformatikai cég adataiból. Az élelmiszer-ipari és a gyógyszeripari szállítmányok esetén ilyen helyzetekben az azonnali beavatkozás elmulasztása akár több millió forintos kárt is okozhat. A nyári extrém hőhullámok gyakoriságának és intenzitásának növekedésével az ilyen káresemények kivédése egyre nagyobb odafigyelést igényel a fuvarozók részéről – írja a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.