GMO-szennyezett vetőmagra bukkant a hatóság

Mintegy 34 tonna, árutermesztésre szánt tételt helyeztek zár alá.

MTI
2015. 07. 22. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca tájékoztatása szerint a 34 tonna, árutermesztésre szánt vetőmagtételre a kockázatértékelés alapján végzett ellenőrzések során találtak rá a megyei kormányhivatal szakemberei.

Magyarország GMO-mentességét az alaptörvény is rögzíti. Ennek biztosításához a vonatkozó rendeletek alapján a Nébih, illetve a megyei kormányhivatalok vetőmag-felügyelői vetőmag-előállítóktól, -feldolgozóktól és -forgalmazóktól egyaránt bármikor mintát vehetnek GMO-szennyezettséget ellenőrző vizsgálatokhoz – hangsúlyozta az FM.

Évente átlagosan a belföldi előállítású tételek 5 százalékát, az importtételek 10 százalékát választják ki kockázatértékelés alapján GMO-vizsgálatra.

Februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vetőmag-felügyelője összesen 11 kukoricatételt jelölt ki GMO-ellenőrző vizsgálatra a Törökszentmiklósi Mg Zrt. Szenttamási vetőmag-előállító és -feldolgozó üzemben tartott hatósági ellenőrzés során.

A Nébih központi vetőmag-vizsgálati laboratóriumába beküldött mintákból az egyik hibridkukorica vetőmagtételnél GMO-szennyezettséget állapítottak meg. A szennyezettséget az ellenőrző vizsgálatok is megerősítették, és kimutatták a MON 88017 genetikai módosítást.

A laboratóriumi eredmények alapján a Nébih haladéktalanul eljárást kezdeményezett a vetőmagtétel fémzároltatójával, a Bázismag Kft. Martonvásárral szemben – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.