Görögország: nagy zuhanás látszik Londonból

Még mindig az a legvalószínűbb, hogy a hellének kiesnek az euróövezetből, és nagyot csökkenhet a GDP is.

MNO
2015. 07. 19. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics heti visszatekintő helyzetértékelése szerint több alapos ok is van annak feltételezésére, hogy a hivatalos hitelezők és Görögország megállapodása nem vet véget a válságnak. Minél tovább maradnak például a hellének a tőkekorlátozások hatálya alatt – miközben a gazdaság teljesítménye zsugorodik –, annál jobban csökkennek az egyezség életképességének esélyei.

A szakértők szerint ha a bankok ki is nyitnak hétfőn, a pénzkivétel korlátozásai valószínűleg még hosszú ideig megmaradnak, és ez önmagában is igen negatív hatást gyakorol a gazdaságra.

A ház elemzői közölték: jelenlegi, lefelé módosított előrejelzésük az, hogy a görög hazai össztermék (GDP) az idén 3 százalékkal csökken. Hozzátették ugyanakkor, hogy ennél „sokkal rosszabb” teljesítmény sem kizárható.

Warren Buffett amerikai befektető, a Berkshire Hathaway vállalatcsoport vezetője és Johnny Depp amerikai színész is csatlakozott azon gazdag üzletemberek és világsztárok hosszú sorához, akik az elmúlt években szigeteket vásároltak Görögországban – közölte a londoni székhelyű Proto Organization ingatlancég.

 

Buffett Alessandro Proto olasz milliomossal, a The New York Times amerikai napilap egyik részvényesével megvette az 1,2 négyzetkilométeres St. Thomas szigetét, amely a pireuszi kikötőt övező öbölben fekszik. A vásárlást a héten hozták tető alá, a sziget 15 millió euró értékben cserélt gazdát. Buffett és Proto ingatlanfejlesztési céllal vásárolta a szigetét.

 

Johnny Depp az Égei-tengerben fekvő Strongylo szigetét vette meg 4,2 millió euróért.

A cég szerint mindez arra vall, hogy a megállapodásban szereplő költségvetési célok –melyek alapján szilárd gazdasági növekedéssel kellene jelentős elsődleges többleteket elérni a görög államháztartási egyenlegben – teljesen megvalósíthatatlanok.

Ráadásul vannak a megállapodásnak egyéb, kifejezetten ingatag elemei is, például az 50 milliárd eurós privatizációs eszközalap, amelynek bevételét a bankok újratőkésítésére és az adósságállomány csökkentésére kellene fordítani. Hasonló bevételi célokat kitűző privatizációs tervek már 2011-ben is voltak, és azokból végül nem egészen 5 milliárd euró folyt be – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint azonban a legnagyobb probléma az, hogy a most elért megállapodás alapján továbbra is valószínűtlen bármiféle olyan arányú adósságkönnyítés, amellyel kezelhető szintre lehetne csökkenteni a görög államadósság-rátát, és amely megnyithatná Görögország előtt a kötvénypiacokat.

A Capital Economics londoni elemzői szerint mindezt egybevetve enyhülhetett annak a kockázata, hogy Görögország már a következő néhány hétben kiesik az euróövezetből, de továbbra is nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez a következő tizenkét hónapban bekövetkezik, mint annak, hogy nem.

Ugyanerre a következtetésre jutott az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb elemző- és előrejelző intézete.

A ház londoni elemzői közölték: középtávra jósolva továbbra is 60 százalékos esélyt adnak annak, hogy Görögország végül kénytelen lesz távozni az euróövezetből, annak ellenére is, hogy a hivatalos hitelezők és Athén megállapodásával a grexit rövid távú kockázata csökkent.

Az EIU szerint a megállapodáshoz fűzött súlyos feltételrendszer, valamint a görög kormány és az euróövezeti partnerek közötti bizalom eróziója együtt azt jelenti, hogy a megállapodás végrehajtási kockázatai jelentősen emelkedtek.

A ház mindezek alapján azt várja, hogy középtávú előrejelzési időszakán belül – vagyis 2019 előtt –Görögország elhagyja a valutauniót.

E prognózisát az EIU azzal a véleményével támasztja alá, hogy Görögország számára változatlanul nehéz lenne a versenyképesség helyreállítása és a gazdasági növekedés ezzel egyidejű beindítása az euróövezeten belül. Ráadásul a korábbi takarékossági intézkedések eredményei sem adnak okot a bizalomra azzal kapcsolatban, hogy a mostani megállapodás nyomán esetleg létrejövő új pénzügyi program a görög adósságráta fenntarthatóvá tételéhez elégséges mértékű növekedést eredményezhet a görög gazdaságban – fogalmaznak az EIU londoni elemzői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.