Harmadával csökkent a bankok görögországi hitelállománya

A görög pénzintézeteknek nyújtott külföldi hitelek összege 2,2 milliárd euróra zsugorodott.

MTI
2015. 07. 24. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bázeli székhelyű nemzetközi pénzügyi szervezet statisztikája szerint a görögországi vállalatoknak, bankoknak, magánszemélyeknek és egyéb jogi személyeknek nyújtott külföldi hitelek összege 45,5 milliárd euróra csökkent március végére. A görög pénzintézeteknek nyújtott külföldi hitelek összege 2,2 milliárd euróra zsugorodott a tavaly június végi 31 milliárd euróról. A magánvállalatok külföldi hitelállománya 16 milliárd eurót tett ki március végén, az állami szféra 600 millió euróval tartozott külföldi bankoknak.

A BIS adatai szerint az idei első negyedévben 755 milliárd euróval – éves összehasonlításban 6 százalékkal – növekedett a nemzetközi tevékenységet folytató bankok külföldre kihelyezett hiteleinek összege, szemben az egy évvel korábbi 2 százalékos zsugorodással. A 755 milliárd euró több mint 50 százaléka, 406 milliárd euró az euróövezeti országokra jutott. Ezen belül a Németországnak nyújtott külföldi hitelek állománya 153 milliárd euróval növekedett, Franciaország esetében pedig 120 milliárd eurós bővülést mértek.

Két év jelentős mértékű növekedés után a tavalyi utolsó és az idei első negyedévben is csökkent a feltörekvő piacgazdaságokba irányuló külföldi hitelek állománya. Idén január–márciusban összesen 49 milliárd euróval szűkült ebben a csoportban a külföldi hitelek összege. A Kínának nyújtott külföldi hitelek állománya a második egymást követő negyedévben csökkent, január–márciusban 56 milliárd euróval. Oroszország esetében az idei első negyedév alatt 14 milliárd, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 19 milliárd euróval zsugorodott a külföldről kapott hitelek állománya.

A francia központi bank elnöke szerint már augusztus közepén fel kell tőkésíteni a görög bankokat, amelyeket kivéreztetett a betétesek rohama és a gazdasági helyzet romlása. Christian Noyer a Le Monde című francia napilap internetes oldalán pénteken megjelent nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a szektor stabilizálásának érdekében kívánatos lenne augusztus közepén, még az Európai Központi Bank (EKB) őszre tervezett stressztesztje előtt emelni a bankok jegyzett tőkéjét.

Noyer, aki a francia központi bank elnökeként egyben az EKB kormányzótanácsának is tagja, kijelentette, hogy ellenzi azt a javaslatot, miszerint a ciprusi példához hasonlóan vonják be a bankok nagyobb ügyfeleit is a feltőkésítési műveletbe. Álláspontját azzal indokolta, hogy Görögország esetében ezek a nagyobb ügyfelek a kis- és közepes vállalkozások körébe tartoznak.

„Álláspontomat széles körben osztják a kormányzótanácsban” – mondta a francia jegybankár, hangsúlyozva, rendkívül fontos a gazdaság stabilizálása és a bizalom helyreállítása annak érdekében, hogy a 2010 óta kivont 90 milliárd euró nagy részét visszavigyék a görög bankokba. Az új, immár harmadik pénzügyi mentőcsomagról július 13-án kötött megállapodás alapján nagyjából 25 milliárd eurót szánnak a bankok feltőkésítésére.

Három hét zárva tartás után a görög bankok hétfőn nyitották meg újra kapuikat, de a tőkekorlátozások érvényben maradtak. Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter szerdán azt mondta, hogy a bankokat legkésőbb az év végéig fel kell tőkésíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.