Hét éve nem adtak el ennyi új lakást Budapesten

Egyre többen foglalóznak az átadás vagy akár az építés kezdete előtt.

MTI
2015. 07. 23. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, a beruházói és értékesítői adatszolgáltatáson alapuló Budapesti Újlakás Értéktérkép szerint január és június között 1800 lakás kelt el.

„Ez a szám legutóbb a válság kezdete előtt, 2008-ban volt ennél magasabb, és az elmúlt évek mélypontjához viszonyítva háromszorosára nőtt” – hangsúlyozta a lapnak Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője, hozzátéve, hogy a favorit – csakúgy mint 2014-ben – csaknem négyszáz eladással a XI. kerület, de a VIII. és a XIII. kerületben is háromszáznál több lakás kelt el június végéig.

Míg 2010 elején az érdeklődők a fővárosban 3800 azonnal költözhető új lakásból válogathattak, addig június végére ez az érték 530-ra csökkent, amihez nagyjából 600, építés alatt álló ingatlan adódik fővárosszerte.

Bár az elemzés idén – nagyjából száz épületben – közel 1500 értékesítési céllal épített lakás átadásával számol, ez messze elmarad a kereslet nagyságától. Ugyanakkor a jól megtervezett projektek előértékesítési mutatói folyamatosan javulnak, vagyis egyre többen foglalóznak le lakásokat az átadás vagy akár az építés kezdete előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.