Jövőre nem lesz magyar dinnye? Bedobnák a törülközőt

Tragikusan alacsonyak a felvásárlási árak, a gazdák fejében az is megfordult, hogy jövőre nem folytatják.

MTI
2015. 07. 23. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pocsék áron vásárolják fel a dinnyét idén, húszéves árakkal dolgozunk” – kesergett az MTI tudósítójának néhány medgyesegyházi dinnyetermesztő. Cseh György elmondta: 20-22 forint a dinnye kilónkénti önköltségi ára, most 23-28 forintért veszik át a felvásárlók a terményt, miközben a boltokban négyszeres, ötszörös árakon köszön vissza az áru. „Minimum 40 forintos felvásárlási árra lenne szükség” – mondta. Hozzátette: egy helyi termelő már be is tárcsázta a termést, a fotók ott vannak az akcióról az egyik közösségi oldalon.

A termelők hangsúlyozták: egy hektárnyi föld megművelése a betakarításig 1-1,2 millió forintba kerül, ha valaki a korszerű csepegtetős öntözőrendszert, a talajtakart művelési módot választja. Eközben a felvásárlók 4 százalékos úgynevezett veszteségi költséget is felszámítanak nekik, amely a szállítás közben megrepedő, széttörő dinnyét kompenzálja.

Cseh György elmondta: nem olyan tőkeerősek a termelők, hogy megtehessék, hogy nem adják oda a felvásárlóknak a dinnyét. Aláhúzta: abban látja a problémát, hogy túl nagy széthúzás van a gazdák között, képtelenek az egységes fellépésre és az érdekvédelemre. Grósz György, a Medi-Fruct Termelői Értékesítői Szövetkezet dinnyeértékesítéssel foglalkozó vezetője szerint is nagyon el vannak keseredve a termelők, de hangsúlyozta: a térségben a dinnye 60-70 százalékát az ő szövetkezeti tagjaik termelik, betárcsázáson senki sem gondolkozik.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetsége elnöke is elismerte az MTI-nek, hogy indokolatlanul alacsonyak a felvásárlási árak, miközben a nagy meleg miatt van kereslet a dinnye iránt. Elmondta: mivel a dinnyét kézzel kell szedni, s a mostani időjárás növeli a termelők költségeit, ezért panaszkodnak szerinte az átlagosnál többen. Oravecz Tamás szerint bruttó 40 forint körül kellene lennie a felvásárlási áraknak, de nem tudnak ilyen árat kiharcolni.

Juhász György, aki 28 éve termeszt dinnyét Medgyesegyházán, viszont azt mondta: át kell vészelni a mostani időszakot, hiszen volt, amikor 8 forintot adtak a felvásárlók a dinnye kilójáért. Szerinte ha egy termelő betárcsázza a terményt, akkor realizálja a veszteséget, míg ha olcsóbban is, de eladja, legalább valamennyi bevételre szert tesz.

Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a magyarok fő exportpiacán, a németen még jelen van a spanyol görögdinnye, ami lenyomja az árakat. Reményét fejezte ki, hogy a jövő hét második felére javul a helyzet, akkorra ugyanis számítani lehet a spanyol dinnye kiesésére. „Már most több a megrendelés” – fogalmaz. Hozzáteszi: az utóbbi napok meleg időjárása miatt túl sok dinnye érett be egyszerre, ami szintén árcsökkentő hatású.

A Békés megyei helyzetről szólva elmondta: az elégedetlenséget fokozza, hogy a néhány héttel ezelőtti hőség idején sok dinnye kiégett vagy nem fejlődött megfelelően, így a térségben nem lesz másod- és harmadkötés, a termelők költségei viszont emiatt nem lettek alacsonyabbak. Hozzáteszi: Békésből ráadásul számolni kell kilónként 10-12 forintos szállítási költséggel is, ugyanis minden dinnyét Budapestre visznek a felvásárlók.

Az idei szezonról szólva Ledó Ferenc elmondta: a dinnye minősége kiváló, ugyanakkor nem tudják, hogy a mostani hőség nem okoz-e az ország más részeiben a békésihez hasonló helyzetet. Hozzátette: az áruházláncok egy kivétellel betartották, hogy amikor a magyar dinnye bekerült a boltokba, nem vásároltak külföldit, az az egy azonban jelentősen lenyomta mindenhol az árakat. Az elnök szerint ha 35 forintot kapnának a termelők a dinnye kilójáért, akkor már legalább önköltségénél lenne a termesztés. A hatezer hektáros magyarországi dinnye-termőterület mintegy felét Medgyesegyháza és Dél-Békés adja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.