Keresztbe tesz a kisebbik görög kormánypárt?

Nem támogatják a Görögországot a csődtől megmentő újabb pénzügyi csomag minden feltételét.

MTI
2015. 07. 14. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kisebbik görög kormánypárt vezetője kedden közölte: a párt nem támogatja a Görögországot a csődtől megmentő újabb pénzügyi csomag minden feltételét. A feltételekről hétfő reggel Brüsszelben állapodtak meg egymással a görög kormány és az európai hitelezők maratoni, csaknem 17 órás tárgyalás után. A görög parlament szerdán szavaz a feltételek egy részéről.

A kisebbik kormánypárt, a jobboldali, nacionalista Független Görögök (ANEL) vezetője, Panosz Kamenosz azt mondta újságíróknak: az ANEL a kormány tagja marad, de frakciója csak azokat a feltételeket fogja támogatni, amelyekről az összes görög párt megállapodott még a hétvégi brüsszeli csúcs előtt. A hitelezők által az újabb hároméves hitelprogramért cserébe elvárt szigorú feltételeket – többek között adóemeléseket és a nyugdíjkorhatár felemelését – ellenzi a Sziriza párt keményvonalas balszárnya is. Megfigyelők szerint ennek ellenére a mérsékelt, Európa-párti ellenzéki pártok képviselőinek a szavazataival várhatóan meglesz a parlamenti többség a szerdai szavazáson.

Az ukrán kormányfő szerint „politikai katasztrófa” a görög válság kezelési módja, amely miatt máris erősödik az Ukrajnától megkövetelt reformokkal szembeni hazai ellenállás. Arszenyij Jacenyuk a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: a figyelem olyan mértékben összpontosul Görögországra, hogy Ukrajna „már fel sem tűnik a radarernyőkön”. A londoni gazdasági napilap keddi számában megjelent interjúban Jacenyuk kifejtette, hogy Ukrajnának a következő négy évre összesen 25 milliárd dollárt ígért a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és több más szervezet, „miközben orosz harckocsik mozognak ukrán területen, és Ukrajna elveszítette gazdasága 20 százalékát ( ) görög barátaink pedig, jóllehet Görögország lakossága a negyede Ukrajnáénak, máris kaptak 300 milliárd eurót, és még további 60-80 milliárdra van szükségük”.

Az ukrán miniszterelnök szerint „a görög saga” nehezíti az ukrán kormány számára az ukrajnai válság kezelését, mivel egyes parlamenti frakciók Kijevben máris tervezeteket nyújtanak be a nyugdíjrendszer, az energiaszektor és egyéb területek reformjainak visszafordítására. A görög válság kezelése „politikai katasztrófa ( ) és politikai felelőtlenség is”, mivel más országokban is csökkenti a kemény reformintézkedések melletti elkötelezettséget – tette hozzá. Jacenyuk kijelentette ugyanakkor, hogy az ukrán kormány elkötelezte magát a reformok keresztülvitele mellett, és hajlandó megfizetni „ennek a kamikazebevetésnek” a politikai árát. Hangsúlyozta mindazonáltal, hogy a mozgástér ehhez nem túl széles.

Magas István közgazdászprofesszor szerint a brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására született megállapodás megkönnyebbülést jelenthet, a bizonytalanság megszűnt. A Budapesti Corvinus Egyetem világgazdasági tanszékének vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: az eurózónában maradás jelentős biztosítékot jelent az átlagemberek életében is.

A közgazdász kiemelte: már az Európai Unióban sem csupán görög ügyről volt szó. Nagy lett a tét, hogy az eurózónát egyben tudják-e tartani. Görögországnak viszont a „kényszer nagy erő” – fogalmazott Magas István, aki szerint a megállapodást muszáj lesz elfogadni. Magas István szerint a politikának azt lesz nehéz közvetíteni a választók felé, hogy összességében szigorúbb feltételrendszert kellett elfogadni, sőt jelentős állami vagyontárgyakat kellhet betenni egy alapba, amely a hiteltörlesztés fedezetéül szolgálhat.

A Budapesti Corvinus Egyetem professzora Pogátsa Zoltán közgazdásszal egyetértett abban, hogy a megszorító intézkedések valóban recesszióba tolják a görög gazdaságot. Magas István ugyanakkor úgy véli: ez csak ideiglenes lesz, s ezzel a hároméves perspektívával Görögország jó eséllyel teljesíteni tudja majd hiteltörlesztéseit az eurózóna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.