Nem veszélyezteti a balatoni halakat a kánikula

A hőség akkor lehet veszélyes, ha hirtelen következik be a felmelegedés.

MTI
2015. 07. 22. 20:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a hőségben nagyon lecsökkenne a víz oxigénszintje, az okozhatna halpusztulást, de a Balatonnál most nem kell ettől tartani, a tó vize ugyanis nagyon tiszta, kevés az alga – közölte a vezérigazgató.

A hőség akkor lehet veszélyes, ha hirtelen következik be a felmelegedés. A Balaton fokozatosan melegedett fel, nem jelent problémát a halaknak, hogy most 3-4 fokkal melegebb a víz a szokásosnál – ismertette.

A Balaton nagy kiterjedésű vízfelület, középső részén 3-4 méteres a víz, ami bőven elég arra, hogy különböző hőrétegek alakuljanak ki, és az alsó vízrétegek hűvösebbek – mondta el Szári Zsolt.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a halak szokásai megváltozhatnak, és lehet, hogy elhagyják a partközeli részeket, inkább a mélyebb vizet keresik. A vezérigazgató szerint a jelenlegi hőség a kisebb tavak, például olyan halastavak esetében okozhat kritikus helyzetet, ahol nagy az algásodás és a haltömeg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.