Nincs elég szakember a turisztikában

A munkaerő-vándorlás már a válság előtt megkezdődött.

MTI
2015. 07. 22. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: a munkaerő-elvándorlás már a válság előtt megkezdődött, az ágazat jövedelmezősége relatíve alacsony az adóterhek miatt, amelyek magasabbak a nyugat-európainál, ahol a vendéglátás és az idegenforgalom áfája kedvezményes adókulcs alá tartozik.

A szakember utalt arra, hogy másfél éve a kormány előtt van az ágazat fejlesztésének szakmai anyaga, várják a politikai döntést.

Gál Pál Zoltán elmondta, hogy az idén jó szezonra számít a turisztikai és vendéglátó-ágazat. A magyar makroadatok javultak, a kapacitások jelentősen bővültek, ugyanakkor a magyar idegenforgalomnak az árazásban kellene fejlődnie, „azt mondják, Budapest túl olcsó desztináció lett nemzetközi összehasonlításban” – jelentette ki az elnök.

A munkaadói szövetség elnöke elmondta, hogy falusi turizmusban elsősorban családi vállalkozások dolgoznak, többnyire mellékfoglalkozásban, ezért jó döntés lenne mentesíteni őket az online pénztárgépek használatára kötelezés alól.

Július 9-én számoltunk be arról, hogy özönlenek hazánkba a külföldi turisták, idén májusban például a külföldi vendégek száma 4,1 százalékkal nőtt. A belföldi vendégek száma 7,4, az általuk eltöltött éjszakáké (1 millió 26 ezer) 6,1 százalékkal nőtt. Július 16-án megírtuk azt is: olcsóságunk miatt érkeznek főképp a turisták. Az utóbbi évek felmérése alapján az osztrákok száz eurója minden évben jóval többet ért Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.