Sokan féltik az állami földvagyont

A pénzintézetek erős visszavásárlási garanciával hiteleznék a bérelt állami földek megvásárlását.

Tóth László Levente
2015. 07. 11. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a politikusok és az érdekvédő szervezetek aggódnak Jakab István Magosz-vezér terve miatt, amely egyes állami tulajdonú földterületek magántulajdonba adását szorgalmazza. Problematikusnak tartják a Magosz minapi kezdeményezését a lapunknak név nélkül nyilatkozó banki, hitelezési szakértők is. Álláspontjuk szerint – mivel a termőföld korlátozottan forgalomképes – a szokásosnál is erősebb garanciákat kellene beleépíteni egy olyan programba, amely azt lenne hivatott elősegíteni, hogy a gazdák földtulajdonhoz jussanak. A kedvezményes hitel csak a kezdet – hívták fel a figyelmet. Erre is azért van szükség, mert a földpiaci információk hiányosságai, a föld minősítéséből és értékeléséből adódó bizonytalanság jelentős finanszírozási kockázatot eredményez, amit a fedezeti arány mellett a kamatfelárban is érvényesíteni kell. Abban pedig szinte mindannyian egyetértettek, hogy a szokásos garanciavállaláson, illetve ennek támogatásán túl szükség lenne a Nemzeti Földalap (NFA) visszavásárlási garanciájára is.

Lapunk megkérdezte az agrártárcát, az állami földek vonatkozásában van-e realitása annak, hogy az NFA visszavásárlási garanciát vállal a bankok felé egy ilyen, földvásárláshoz felvett hitel esetében. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) lapzártáig nem válaszolt. Pedig a téma már hetek óta ismert szakmai körökben. Az Élőlánc Magyarországért parlamenten kívüli párt a közjogi méltóságoknak írt nyílt levelében 2015. május 29-én ezt írta: „ kormányközeli forrásból származó információk szerint a kormányzat arra készül, hogy az állami földeket eladja az érdekkörébe tartozó »nyerteseknek«”. Nem zárható ki, hogy ez még ezen a nyáron, tehát alig néhány hét múlva megtörténik.” Alig telt el néhány hét, és a Magosz máris megfogalmazta javaslatát, amelynek lényege, hogy a gazdák a földeket ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék, s a vásárláshoz hitelezési lehetőségeket sürgettek.

Az eddigi nyilatkozatokból egyelőre az derül ki, hogy hiába beszéltek a magántulajdonban lévő földek esetében is vásárlásról, ezt elérni csak a társadalom széles rétegeiben is nagy visszatetszést kiváltó kisajátítással lehetne. Ezért az ötlet valójában az általában 20 évre bérbe adott állami földekre kívánna elővásárlási jogot biztosítani a bérlők számára. A kezdeményezés alapján tehát több százezer hektár állami tulajdonú földbirtok kerülne néhány ezer gazdálkodó magántulajdonába. Az MSZP már a bejelentés napján felszólította a kormányfőt, hogy mondja ki: nem adják „haverjaik” tulajdonába a bérelt földeket, nem osztják szét egymás közt „Magyarország legértékesebb vagyonát”. Ez szerintük azt jelentené, hogy „Magyarországot, a magyar földeket örökre megkapnák a mészároslőrincek, a magoszos haverok, a fideszes benzinkutasok, masszőrök, ügyvédek, műkörmösök és egyéb kormányzati csókosok”.

A termőföld privatizációja az LMP szerint is óriási károkat okozna, és az elmúlt 25 év legsúlyosabb közvagyonkijátszása lenne. A termőföld ugyanis olyan stratégiai erőforrás-tartalék, amelyről nem mondhat le az állam – vélik. Emlékeztettek arra, hogy már a kormányzati kommunikáció is azt kezdte sulykolni, hogy a bérlőknek történő értékesítéssel kell megvédeni az állami földeket, különben azok külföldi kézbe kerülnek. Az állami földek bérlői egy esetleges kedvezményes hitelprogrammal szinte ajándékba kapnák a köztulajdont – hívták fel a figyelmet.

A Polgári Kisgazdák szerint az állami tulajdonú földek tömeges értékesítésére ma senkinek nincs „feljogosítottsága”, ezt csak a parlament adhatná meg egy sarkalatos törvény elfogadásával. Egy ilyen lépés olyan társadalmi feszültséget okozhat, amelynek káros következményeit még senki sem mérte fel – figyelmeztetnek. Véleményük az, hogy az állami tulajdonban lévő földek korlátozott mértékű értékesítésére sor kerülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.