Tíz bázispontos kamatdöntés jöhet

Tíz bázispontos kamatcsökkentést várnak az MNB-től a Dow Jones hírügynökség által megkérdezett banki szakértők.

MTI
2015. 07. 20. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forintpiac tíz bázispontos kamatcsökkentést árazott be, így a monetáris tanács ülésének fő szempontja a kamatcsökkentések folytatásának szándékáról adott jelzések lesznek – idézi a Dow Jones hírügynökség a Raiffeisen Bank elemzőjét. Amennyiben a jegybank jelzi szándékát a csökkentések folytatására, a forint nem erősödik tovább, ha viszont a kamatcsökkentési ciklus végére tesz utalást, erősödésnek indulhat a 305-ös jegyzés felé.

Az Unicredit bank elemzői is tíz bázispontos mérséklést várnak a jegybank keddi ülésétől, azzal a meghagyással, hogy a görög válság elcsitulásával párhuzamosan erősödő befektetői kockázatvállalási szándék és az euróövezetben éppen esedékes nagy összegű kötvénylejáratok együtt kedvező piaci kondíciókat teremtenek a közép-európai, így a magyar befektetési eszközöknek is. A kedvező piaci környezetet pedig az MNB akár tizenöt bázispontos kamatcsökkentésre is kihasználhatja – idézi a Dow Jones hírügynökség az Unicredit elemzőit.

A pénzintézet 1,20-1,30 százaléknál várja a magyar kamatcsökkentési ciklus végét attól függően, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mikor szánja el magát a monetáris szigorítás megkezdésére. Amennyiben már szeptemberben, akkor a Magyar Nemzeti Banknak augusztusban nyílhat még egy utolsó lehetősége kamatot csökkenteni.

A Barclays elemzőinek véleménye szerint a jegybanktól várt tíz bázispontos kamatcsökkentés valószínűleg az utolsó lesz a sorban és az így elért 1,4 százaléknál véget is ér majd a kamatcsökkentési ciklus.

Az infláció alakulása és a stabil gazdasági növekedés már elegendő okot szolgáltathat a jegybanknak a monetáris enyhítés befejezéséhez – mutat rá a pénzintézet elemzése, megjegyezve, hogy mindazonáltal a forint gyengülésében legutóbb bekövetkezett fordulat miatt nem zárható ki augusztusban egy további tíz bázispontos csökkentés sem.

A görög kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodás enyhítette a görög válság átgyűrűző kockázatait, és ez lehetővé teszi, hogy a Magyar Nemzeti Bank ismét csökkentse alapkamatát – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése előtt.

A citybeli előrejelzések ugyanakkor eltértek a várható újabb enyhítés mértékében: egyes elemzők 0,10, mások 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést várnak keddre. Vannak olyan prognózisok, amelyek nem zárják ki az augusztusi újabb kamatcsökkentést, de ez sem teljesen konszenzusos várakozás. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői például 0,10-0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak augusztusra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.