Vita a keleti nyitásról: „nem kudarc, hanem siker”

A keleti nyitás jelentős eredményeket hozott, 2010 és 2013 között 13 százalékkal nőtt a stratégia célországaiba irányuló magyar export – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán az MTI-vel.

MTI
2015. 07. 22. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a keleti nyitás politikájának kudarcaként értékelte, hogy tavaly növekedett az ország európai uniós és azon belül a Németországgal folytatott külkereskedelmi forgalma, miközben például Azerbajdzsánba, Kazahsztánba vagy Indiába kevesebbet exportálunk, mint néhány évvel ezelőtt.

A tárca erre reagálva közölte: Magyarországnak sosem volt célja, hogy az Európai Unióba, így például Németországba irányuló exportját csökkentse, így nem kudarc, hanem siker, hogy a német export tavaly 23,2 milliárd eurós rekordot ért el.

A keleti nyitás eredményeként 2010 és 2013 között 13 százalékkal nőtt a magyar export a stratégia célországaiba, 2014-ben viszont az országon kívülálló okok miatt valóban történt visszaesés – magyarázták.

Kifejtették: az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók és az orosz embargó miatt 15 százalékkal, 510 millió dollárral esett vissza az Oroszországba irányuló export, az ukrán gazdaság összeomlása miatt Ukrajnába 12 százalékkal, azaz 310 millió dollárral csökkent a magyar kivitel, továbbá a Microsoft bezárta a komáromi Nokia-gyárát, így az arab országokba irányuló export 820 millió dollárral csökkent.

A magyar keleti irányú exportcsökkenés tehát 1,6 milliárd dollár is lehetett volna, azonban a veszteség „csak” egymilliárd dollár, ami azt jelenti, hogy más relációkban sikerült 600 millió dolláros növekedést elérni – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.