A kínai központi bank jelentősen leértékelte a jüant

A jüan leértékelésének előzménye, hogy júliusban nagyot zuhant a kínai export teljesítménye.

MTI
2015. 08. 11. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jüannal nem lehet szabadon kereskedni. A kínai jegybank mindennap meghatározza a hivatalos középárfolyamot, ettől – az amerikai dollár esetében – legfeljebb két százalékkal mozdulhat el az árfolyam.
Kedden hétfőhöz képest 1,9 százalékkal alacsonyabban határozta meg a középárfolyamot a központi bank, közleményében hangsúlyozva, hogy egyszeri kiigazító lépésről van szó.

A jüan leértékelésének előzménye, hogy a hét végén kijött, friss adat szerint júliusban nagyot – 8,3 százalékkal – zuhant a kínai export teljesítménye. Megfigyelők szerint, ha a kivitel ilyen mértékű visszaesése folytatódna, az veszélybe sodorná a kormányzat idei évre kitűzött, a bruttó hazai össztermék (GDP) 7 százalékában megállapított növekedési célját.

Elemzők egyelőre csak találgatják, mi indíthatta a kínai központi bankot arra, hogy kedden váratlanul jelentősen leértékelje a jüant; a lépés elsősorban a gyenge makrogazdasági adatokra adott válasz lehet, de egy hosszú távú cél elérését, a jüan világpénz státusának elnyerését is szolgálhatja. „A piacok a leginkább arra kíváncsiak, ténylegesen milyen irányba fog haladni a jüan árfolyama a következő néhány napban, hogy kiderüljön, tényleg egyszeri közbeavatkozásról vagy tartósabb trendről van-e szó” – mondta Visnu Varatan, a Mizuho Bank szingapúri elemzője. A keddi intézkedés alapján úgy tűnhet, Peking feladta az „erős jüan” politikáját, amelynek a célja az volt, hogy támogassák a belső keresletet, a kínai vállalatok külföldi beruházásait, és bátorítsák a külföldi szereplőket – cégeket és kormányokat – abban, hogy tranzakcióikhoz szélesebb körben használják a jüant.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.