A Mol venné meg a magyar Agipot?

Értékesítés alatt áll a hazai töltőállomás-piac harmadik legnagyobb szereplője.

MNO
2015. 08. 14. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értékesítés alatt áll a hazai töltőállomás-piac harmadik legnagyobb szereplője, az Agip-hálózat – értesült a Népszabadság több független forrásból. Az eladó az olasz Eni, amelynek másik hazai leányvállalata, a Tigáz idén lemondott a lakossági gázellátás jogáról. Az Eni tehát – elsősorban a saját anyagi problémái ­miatt – a térségben visszavonulót fújt – írja pénteki számában a Népszabadság.

A lap információi szerint az esélyes vevőjelöltek között van a lengyel PKN Orlen kezében lévő cseh Unipetrol, melynek győzelmével komoly közép-európai vetélytárs vethetné meg a lábát a Mol-birodalom központjában.

Úgy tudják, rajta kívül maga a Mol áll még versenyben. Ez azért különös, mert a magyar olajcsoport az utóbbi évek során egyszer sem szállt ringbe az amúgy gyakran eladósorba ke­rülő nagy hazai kútláncokért.

– Sajtóértesüléseket nem kommentálunk – reagált a Mol a Népszabadság megkeresésére. Az ehhez a tömör válaszhoz fűzött meglehetősen részletes piaci elemzés szerint azonban kiskereskedelmi terveik ­egyértelműek és világosak: terjeszkedni kell a térségben, fejleszteni a már meglévő kutakat és emelni szolgáltatásaik színvonalát.

A térségben több kútláncot is felvásárló azerbajdzsáni állami Socar állítólag szintén felbukkant az ügylet körül, de sikerének nincs jele.

A jelenleg 74 Lukoil márkájú kutat üzemeltető Normbenz szintén pályázott a hazai Agipokra – mondta el a lapnak Fazakas Imre, a leginkább Mol-közeliként elkönyvelhető kúttársaság áttételes résztulajdonosa. A második körbe azonban nem jutottak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.