A tej lesz az első GMO-mentes magyar élelmiszer

Ugyanakkor a szójaimport kiváltásához Magyarországnak új fehérjeprogramra van szüksége.

MTI
2015. 08. 14. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, hogy az évi 700-750 ezer tonnára tehető szójaimport kiváltásához Magyarországnak új fehérjeprogramra van szüksége.

Az FM kutatóintézeteiben fejlesztik ki azt a takarmányfélét, amely már jövőre helyettesítheti a szóját, és nem drágítja, hanem olcsóbbá teszi a tejtermelést – ismertette az államtitkár a Hajdúsági Expo keretében rendezett Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumon.

Nagy István arról is beszélt, hogy az orosz embargó és a tejkvóta feloldása nyomán kialakult helyzetet nem oldja meg, ha pénzt ad a kormány, az ágazat problémáin csak hosszú távú intézkedésekkel lehet javítani.

Ennek érdekében a termelők közötti, illetve a termelők és a fogyasztók közötti együttműködést sürgette az FM államtitkára.

Nagy István példaként említette a meggytermelők idei összefogását, akik nem engedtek a felvásárlók nyomásának, és nem 50, hanem 100 forintért adták el a meggy kilóját.

Kiemelte: a tejágazat komoly válsággal küzd, minden intézkedés létkérdés ezen a területen. A legsürgetőbb feladatnak a készletezés megoldását nevezte, és – mint mondta – Magyarország nem úszhatja meg egy komoly tejporító (tejporgyár) felépítését.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tejporgyártás mellékterméke a vaj, amit újra „be kell illeszteni a táplálkozási sorba”.

A lakosság azzal segíthet a külföldi konkurenciát legyőzni, ha a boltban a magyar tejet, a magyar vajat, a magyar sajtokat választja – jegyezte meg.

Az FM parlamenti államtitkára végezetül felhívta a figyelmet, hogy már csak egy napig, augusztus 15-ig lehet a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszerbe jelentkezni, amelyben egy gazda 1250 euró támogatáshoz juthat évente.

Kemény tárgyalások és komoly viták után megszületett a megállapodás Magyarország és az Európai Bizottság között, amelynek eredményeként 2020-ig több pénz lesz a magyar agrárium fejlesztésére, mint a korábbi uniós költségvetési ciklusban volt – közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hajdúsági Expo keretében rendezett Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumon.

 

A hétéves ciklus során 1300 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a vidékfejlesztési programban – hangsúlyozta, hozzátéve: egyszerűbbek és hatékonyabbak lesznek a pályáztatási eljárások, amelyek egyszerre szolgálják a munkahelyteremtést és a versenyképesség javítását az ágazatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.