Banki elszámolás: augusztus 15-én kezdődhetnek a jóváírások

Augusztus 15-én kezdődhetnek a jóváírások az OTP Banknál a forinthiteles ügyfelekkel való elszámolás keretében.

MTI
2015. 08. 14. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik negyedévben a forinthiteles elszámolás keretében azt várják, hogy 10-12 milliárd forintot fognak elszámolni az ügyfelek javára. Összesen 1,2 millió forinthiteles ügyfelük közül az elszámolásban 600 ezren érintettek. Ennyi ügyfélnek van még élő forinthitel-szerződése vagy olyan lejárt szerződése, amihez kapcsolódóan a banknak visszatérítési kötelezettsége van. Ennek megfelelően tehát 600 ezer levelet küldenek ki, ez tartalmazza azokat a leveleket is, amelyeket az élő szerződésekkel, de elszámolással nem érintett ügyfeleknek küldenek ki.

A forintügyletek elszámolása az OTP-nél és az OTP Jelzálogbanknál 271 ezer ügyletet érint – fűzte hozzá a vezérigazgató-helyettes. Bencsik László elmondta, hogy az OTP Faktoringnál mintegy 90 ezer ügyfél érintett az elszámolással, akik azt 5 évig kérhetik. A második negyedévben 16 ezer ügyfél kérte az elszámolást, a kérelmek egyharmada hiánypótlás alatt van, így eddig közel 12 ezer ügyféllel számoltak el.

Az OTP péntek hajnalban tette közzé gyorsjelentését: e szerint az idei második negyedévben 38,2 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben a bázisidőszak 153,1 milliárd forintos veszteségével, ami meghaladja az elemzői várakozásokat, a hathavi adózott eredmény pedig 40,1 milliárd forint a tavalyi első félévi 147,3 milliárd forintos veszteség után.

Bencsik László az eredményeket értékelve kiemelte: a jó negyedév az orosz és ukrán veszteségek visszaesésének köszönhető. Kifejtette: Ukrajnában az segített, hogy stabilizálódott a hrivnya árfolyama, így a céltartalékokat csökkenteni lehetett, de az ukrán gazdasági helyzet nem túl biztató, így a második fél évben további jelentős céltartalékokat kell képezni. Hozzátette: a oroszországi bevételek is nőttek valamelyest, csökkentek a veszteségek a második negyedévben, és a kockázati költségek is alacsonyabbak lettek. Utóbbi egyik oka, hogy az OTP pontosította céltartalékolási módszertanát – fűzte hozzá.

A vezérigazgató-helyettes kitért arra is, hogy a pénzintézeti különadó a második negyedévben csak a szlovák leánybanknál jelentkezett, 183 millió forint összegben. Bencsik László kifejtette, hogy a második negyedévben tovább csökkent (a 2014-es 76-ról 73 százalékra) a nettó hitel-betét arány, vagyis lényegesen több betéttel rendelkezik a bankcsoport, mint hitelállománnyal, ami stabillá és likviddé teszi bankot, bár jövedelmezőségi szempontból nem optimális. Az OTP célja, hogy megálljon a ráta csökkenése – tette hozzá. Kedvezőnek nevezte, hogy a 90 napon túli hátralékos állomány aránya 18,4 százalékra csökkent, a fedezettség pedig 89,6 százalékra emelkedett.

Az OTP tőkehelyzetéről elmondta, hogy a tőkemegfelelési mutató 13,3 százalékra nőtt az első negyedéves 13-ról, és tovább nőtt a likviditási tartalék is: 3 százalékkal, 7,159 millió euróra emelkedett. Bencsik László kifejtette, hogy a hitelállomány negyedéves szinten 2 százalékkal csökkent, ennek oka, hogy Ukrajnában és Oroszországban egyaránt 12 százalékkal csökkent ez az állomány. A betétek kapcsán úgy vélte, nem cél a betétállomány további növekedése (a lakossági betétállomány szinten maradt április-júniusban), figyelembe véve a bank likviditási helyzetét, és a hitel-betét mutatót.

Az OTP Bank 3,1-3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol Magyarországon, valamint a fogyasztás és a reálbérek emelkedésével – fejtette ki Bencsik László. Kiemelte: remélik, hogy ebben a pozitív környezetben a hitelállományukat is növelni tudják. Arra a kérdésre, hogy a görög bankok Balkánon való meggyengülésével vannak-e akvizíciós tervei az OTP-nek, Bencsik László elmondta: bíznak benne, hogy nyílnak ilyen lehetőségek, ha pedig ez így lesz „az OTP-nek szándékában áll tovább terjeszkedni” azokon a piacokon – Bulgáriában, Romániában és adott esetben Szerbiában –, ahol a görög bankok jelen vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.