Budapestre ki lehet tenni a megtelt táblát

Mintegy 80-90 százalékos kihasználtsággal működnek a budapesti hotelek, és a Sziget Fesztivál nélkül is nőhettek a számok.

Horváth Attila
2015. 08. 12. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetekre lebontva nem vizsgáljuk a számokat, de a Sziget Fesztiválnak is köszönhető, hogy augusztusban 80-90 százalékos kihasználtsággal működnek a fővárosi hotelek – mondta lapunknak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége főtitkára. Kovács István hozzátette, a fesztivál vendégein kívül elsősorban a fellépők és külföldi újságírók alszanak hotelekben.

– Mintegy 15 százalékkal emelkednek a szállásárak Budapesten a Sziget Fesztivál ideje alatt. Augusztus első hetében átlagosan 28 ezer forint körül alakulnak, a fesztivál idejére, augusztus második hetére elérhetik a 32 ezer forintot is – közölte korábban a Trivago.hu szálláskereső. Számításaik szerint akárcsak a Forma–1-es hétvégén, a Sziget Fesztivál ideje alatt is a három- és négycsillagos hoteleket a külföldiek 52 százaléka, a magyaroknak pedig 43 százaléka keresi.

A magyarok körében 45 százalékos aránnyal azonban a háromcsillagos szállások a kedveltebbek – derült ki a szálláskereső weboldal felméréséből. A Trivago.hu-n keresztüli szálláskeresések alapján a szlovákok, horvátok, lengyelek, finnek, csehek kattintottak a legnagyobb számban a fesztivál idején kivehető szállásokra.

Nem csak a szállodák: a hostelek és az Airbnb – interneten értékesített magánszállások – iránt is megnőtt a kereslet, a rendezvény előtti néhány hétben ezek a helyek is megteltek.

– Jóval olcsóbbak vagyunk mint egy szálloda, a legtöbb vendégünk gyakorlatilag csak aludni és tusolni jár haza, ezért hamar megteltek a szobák. Fejenként 4-5 ezer forintért már lehet nálunk aludni – mondta lapunknak egy belvárosi hostel tulajdonosa.

Az Airbnb-nek külön menüpontja foglalkozik a Sziget közelében elérhető szállásokkal, de ezek nagy része már elkelt. A IX. kerületi Haller Camping és a Hajógyári-sziget közelében lévő Római Camping lapunkat arról tájékoztatta, hogy van néhány fesztiválozó vendégük, de miattuk nem érezhető a forgalom növekedése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.