Csökkenőben a mezőgazdasági termelői árak

Az éves összevetésű csökkenése 2013 júliusa óta tart.

MTI
2015. 08. 13. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőgazdasági termelői árak éves összevetésű csökkenése 2013 júliusa óta tart. Júniusban a gabonafélék ára 13,4, a zöldségféléké 2,1 százalékkal visszaesett, a burgonya ára 30 százalékkal nőtt, ami az újburgonya piaci megjelenésével magyarázható a KSH szerint.

Júniusban a gyümölcsfélék ára 16,1 százalékkal emelkedett, a termékcsoport árindexét jellemzően az ebben az időszakban értékesített meggy 15 százalékos áremelkedése határozta meg. Az élő állatok termelői árszintje 7,8, az állati termékeké 15,8 százalékkal alacsonyabb lett.

Január–júniusban átlagosan 7,0 százalékkal voltak olcsóbbak a mezőgazdasági termékek, a növényi termékek ára 5,9, az élő állatok és állati termékek ára 8,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakával összevetve.

A júliusi mezőgazdasági termelői árakat szeptember 14-én teszi közzé a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.