Görög adósság: nem csak a csökkentés segíthet

Christine Lagarde szerint az átalakítás valamely formája is megoldhatja a helyzetet.

MTI
2015. 08. 30. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF egyelőre nem vesz részt a 86 milliárd eurós harmadik görög segélyprogramban, mert finanszírozhatatlan méretűnek tartja az ország adósságát. Részvétele feltételeként eddig az adósság csökkentését jelölte meg. A végleges döntést részvételéről a támogatási program feltételei teljesítésének első, októberi felülvizsgálatát követően ígérte az IMF.

Görögország hitelezői – mindenekelőtt Németország – azonban mereven elzárkóznak az ország adósságának csökkentésétől. Ehelyett törlesztési könnyítésekkel, például a kötvények futamidejének meghosszabbításával, törlesztési moratóriummal vagy kamatcsökkentéssel javasolják enyhíteni az adósságfinanszírozás terheit.

A lapnak a törlesztési könnyítésekben képviselt eltérő álláspontokra vonatkozó kérdésére adott válaszában Christine Lagarde úgy fogalmazott, hogy az adósság elengedésének a kérdése eddig még nem merült fel a viták során, és „ha jól mennek a dolgok, erre nem is lesz szükség”. Mint mondta, a „meghosszabbított határidőkről, a kamatok csökkentéséről, halasztott törlesztésről tárgyalunk. Az adósság elengedése nem került szóba”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.