Határzár: gőzerővel zajlik az építkezés

Jelenleg 13 munkacsoportban 364 katona és 112 közfoglalkoztatott dolgozik a kerítés építésén.

MTI
2015. 08. 05. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán közölte, hogy az eredeti ütemtervnek és az új, augusztus 31-i határidőnek megfelelően zajlik a munka a déli határon. A honvédség állományából mintegy 900-an vesznek majd részt a határzár megépítésében, a közfoglalkoztatottak keretszáma pedig 350. A kerítésépítés költsége 9,5-10 milliárd forint körül várható.

Tudatta azt is, hogy az idén – kedd estig – 107 678 illegális migráns lépte át a magyar határt.

A Baranya megyei Martonfára és a zalai Sormásra tervezett ideiglenes befogadóállomásokkal kapcsolatban a szóvivő úgy fogalmazott: kényszerű döntésről van szó, elkerülhetetlen a két – egyenként ezer ember befogadására alkalmas – átmeneti szállás létrehozása. Ezek működésére addig van szükség, amíg azt a körülmények indokolják – tette hozzá.

Az MSZP szerint a kormány a félelem- és gyűlöletkeltésen kívül semmit nem tett a probléma kezeléséért, miközben uniós forrásokat is le lehetett volna hívni a határvédelem megerősítésére és a menekültügyi hatóságok növekvő feladatainak finanszírozására.

 

Az MSZP szerint a kormány tudta, hogy a korábbiak sokszorosa lesz a Magyarországon átutazó menekültek száma, de a „hazug nemzeti konzultációval és a gyűlöletkeltő plakátok kihelyezésével” voltak elfoglalva.


Emellett úgy látják: a fideszes reformok csak a méregdrága kormányzati plakátokon, meg a fideszes politikusok és állami vezetők zsebében működnek, több mint 520 ezer éhező gyerek van Magyarországon, és a csökkentett rezsi ellenére egyre több család nem tudja fizetni a közüzemi számláját.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindkettőt lakott területen kívül alakítják ki, és a kormány garantálja a települések biztonságát.

A helyszínek kiválasztásával kapcsolatban közölte: az illetékes szakemberek és hatóságok a martonfai és a sormási helyszínt találták a legalkalmasabbnak.

A Martonfával és Sormással való előzetes egyeztetés hiányát firtató kérdésre Kovács Zoltán azt válaszolta: mivel a két ideiglenes befogadóállomás nem a települések, hanem az állam területén létesül, az állam a saját döntési jogkörében járt el.

A legutóbbi gazdasági mutatók, a kiskereskedelmi forgalom, a munkanélküliség és a foglalkoztatottság adatai is megerősítik, hogy a magyar reformok működnek, amiről néhány hete tájékoztató kampányt is indított a kormány – mondta a kormányszóvivő.

Kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 23 hónapja bővül, a munkanélküliség 7 százalék alá esett, és több mint 4,2 millióan dolgoznak az országban.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a 600 millió forint plusz áfa értékben szeptemberig – csaknem ezer kültéri reklámfelületen és sajtóhirdetésekben – zajló kampány célja figyelemfelhívás arra, hogy a magyar reformok működnek.

A Quaestor-károsultak kártalanítását firtató kérdésre Kovács Zoltán azt mondta: a 6 millió forint fölötti kártalanításokkal összefüggésben alkotmánybírósági eljárás zajlik, amelyet pénzintézetek kezdeményeztek, vagyis ebben az ügyben nem a kormánynál kell kopogni, hanem azoknál, akik „megpróbálják megakadályozni” az intézkedések végrehajtását.

Budapest olimpiapályázási szándékával kapcsolatos felvetésre a kormányszóvivő megerősítette, hogy a kabinet támogatja a fővárost és a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy pályázzanak a 2024-es nyári olimpiára.

Az előkészületeknek megvannak a maguk költségei, de a kalkulált kockázatokat „egy valamit komolyan gondoló pályázónak” vállalnia kell – tette hozzá.

A fideszes Jakab István Magosz-elnök, parlamenti alelnök nyilatkozatára hivatkozva Kovács Zoltántól azt is kérdezték, hogy készül-e olyan jogszabálytervezet, amely szerint – bérlőkkel – állami termőföldeket adnának el. Erre azt felelte: a kormánynál, kormányzati szerveknél nem készül ilyen, de egyes ágazati szervezetek irányából van ilyen igény. A szóvivő annyit mondott: földet Magyarországon csak magyarok vehetnek átlátható formában.

Áldatlan állapotok alakultak ki a fővárosban is a tömeges bevándorlás miatt, sem a kormány, sem a főváros vezetői nem akarják, hogy a migránsok Budapest közterein éljenek, ez indokolta a tranzitterületek kialakítását – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 Ma este című műsorában.

 

Szavai szerint az illegális migránsok nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat, és Budapest közterületein olyanok vannak, akiknek valamelyik befogadóállomáson lenne a helyük. Közbiztonsági, közegészségügyi kockázatot jelent ez a helyzet, ezek fenntarthatatlan állapotok – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.