Komolyan nőtt az ipari termelés júniusban

Az ipari kapacitásbővítés és a járműipar segítette az ipar bővülését.

MTI
2015. 08. 12. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző havihoz hasonlítva 1,1 százalékkal nőtt a termelés szezonálisan és munkanaphatástól megtisztítva. Az első fél évben az ipari kibocsátás 7,3 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét.

A munkanappal kiigazított éves adatok szerint az ipar belföldi eladásai 1,4 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól az előző havi 1,9 százalékos csökkenést követően. Az export volumene 7,5 százalékkal nőtt a májusi 9,2 százalék után. A kiigazítatlan adatok a belföldi értékesítés 2,3, az export 13,0 százalékos növekedését mutatják.

Az ipari kapacitásbővítés és a járműipar segítette az ipar bővülését júniusban – kommentálta a KSH adatait Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szerdán az M1 csatornán. Hangsúlyozta: a KSH szerint a magyar ipar növekedésének hátterében két tényező áll, egyrészt az ipari vállalatok az eddigieknél nagyobb arányban tudták kihasználni kapacitásaikat, és új gyártási kapacitások is kiépültek, emellett erős a külpiaci kereslet a gépjárműtermékek iránt, így elsősorban a gépjárműgyártás és a hozzá kapcsolódó ágazatok, például az elektronika, az abroncsgyártás teljesített kiemelkedően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.