időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Komolyan nőtt az ipari termelés júniusban

MTI
2015.08.12. 08:28

Az ipari kapacitásbővítés és a járműipar segítette az ipar bővülését.

Az előző havihoz hasonlítva 1,1 százalékkal nőtt a termelés szezonálisan és munkanaphatástól megtisztítva. Az első fél évben az ipari kibocsátás 7,3 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét.

A munkanappal kiigazított éves adatok szerint az ipar belföldi eladásai 1,4 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól az előző havi 1,9 százalékos csökkenést követően. Az export volumene 7,5 százalékkal nőtt a májusi 9,2 százalék után. A kiigazítatlan adatok a belföldi értékesítés 2,3, az export 13,0 százalékos növekedését mutatják.

Az ipari kapacitásbővítés és a járműipar segítette az ipar bővülését júniusban – kommentálta a KSH adatait Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szerdán az M1 csatornán. Hangsúlyozta: a KSH szerint a magyar ipar növekedésének hátterében két tényező áll, egyrészt az ipari vállalatok az eddigieknél nagyobb arányban tudták kihasználni kapacitásaikat, és új gyártási kapacitások is kiépültek, emellett erős a külpiaci kereslet a gépjárműtermékek iránt, így elsősorban a gépjárműgyártás és a hozzá kapcsolódó ágazatok, például az elektronika, az abroncsgyártás teljesített kiemelkedően.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.