Lecsap a NAV a taxisokra

A személyszállítók kedvelt gyűjtőterületein ellenőriz az adóhatóság.

MTI
2015. 08. 14. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a taxisok a nyugtaadás ellenőrzésére, a taxaméter kiíratására, adóhatósági adatmentésre számíthatnak. A NAV hangsúlyozta, annak megítélése, hogy illegálisnak számít-e, ha a taxis migránst szállít, nem az adóhivatal hatásköre ugyan, a rendőrség azonban idén márciusban kiadott közleménye szerint a menedékkérők Magyarországon történő szállítása jogellenes.

A NAV – függetlenül a szállított személy származásától – a taxamétert nem használó, nyugtát nem adó taxist egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja. Ha magánszemély fuvaroz utasokat üzletszerűen, engedély nélkül, az adóhatóságnak kell bizonyítania a rendszerességet; amennyiben ez bebizonyosodik, a NAV mulasztási bírság mellett, adóhiányként állapítja meg az eltitkolt jövedelmet.

Az augusztus 6-án életbe lépett taxisrendelet előírja: csak külön engedéllyel és pszichológiai alkalmassági vizsgával lehet személyszállításért pénzt kérni. Mint arról múlt héten beszámoltunk: az Uber utazásmegosztó szolgáltatással foglalkozó cég sofőrjeit is ellenőrzik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) taxiellenőrei, miután hatályba lépett az új taxirendelet; eljárás indítása esetén 600 ezer forintos bírság is kiszabható – tájékoztatott a központ az MTI érdeklődésére. Egy hónappal ezelőtt Fekete Zoltán, az okostelefonon működő fuvarszolgáltatás magyarországi vezetője lapunknak azt mondta: „Továbbra is elkötelezett az Uber Budapest és a negyvenezer helyi felhasználója iránt, akik kényelmesen és megfizethető áron utaznak a városon belül az alkalmazásunk segítségével”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.