Megbírságolta és feljelentette az MNB a Hun Miningot

Egyre nagyobb bajban a február 20-án felszámolás alá került Hun Mining Érc- és Ásványfeldolgozó Befektetési Nyrt.

MTI
2015. 08. 05. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a jegybank célvizsgálat keretében tekintette át a cég 2012. március 1-je és 2015. március 27-e között közzétett szabályozott információkat. A célvizsgálat keretében beszerzett bizonyítékok alapján a Hun Mining vizsgált időszakbeli működésével összefüggésben több bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, így az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál – áll a közleményben.

A nemzeti bank egyenként több millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki különböző jelentések közzétételének elmulasztásáért, illetve azért, mert a cég rendszeres tájékoztatási kötelezettségét utólag, a hatóság erre kötelező határozatai ellenére sem teljesítette. Külön felügyeleti bírságot szabott ki az MNB az auditbizottság létesítésére és működtetésére, illetve a bennfentes információkhoz hozzáférő személyekről vezetett nyilvántartással kapcsolatos szabályzatra vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt.

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó törvényi passzusok megsértése miatt egyenként 11-13 millió forint közötti piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jegybank a kibocsátó által közzétett megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis információk miatt. Ezek közé tartoztak egy dán cégcsoportnak a Hun Miningban való befektetési szándékára; ritkaföldfémek rudabányai meddőhányókból való kinyerésére és feldolgozására irányuló projekt befektetői és banki finanszírozására; illetve mintegy hárommillió tonna Baritmix-I alapanyag és egy bányatársaság ötvenszázalékos üzletrészének értékesítésére vonatkozó megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis közzétételek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.