Mégis lesz elég dinnye

Európában is slágertermék lett a nagy kánikulában.

Tóth László Levente
2015. 08. 11. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs vége a dinnyeszezonnak, noha az elmúlt napokban akadt olyan hazai kereskedőlánc, ahol 70 forintért adták a görögdinnyét kilogrammonként. Ám visszatért a kánikula, s emiatt a magyar mellett az európai piacon is rég nem látott kereslet támadt a dinnye iránt. Egyesek attól tartanak, hogy akadozhat a hazai piac dinnyeellátása, mivel a nagy meleg miatt csökken a termésmennyiség. Ám a piaci szakértők szerint az aggodalom eltúlzott. Az effajta híresztelések mögött inkább áremelési szándék húzódik meg, különösen, ha azt is emlegetik még, hogy az exportárak 15-30 százalékkal magasabbak, mint a belföldiek.

„Húsz éve nem volt ehhez fogható nyár. A nagy meleg a termesztők munkáját is megnehezíti, de inkább örülnek neki, hogy újra fogy a dinnye, és van miért dolgozni” – vélekedett Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke.

Amikor a karfiol elfogyott, azt is pótolták a külső piacokról – emlékeztetnek a lapunk által megkérdezett zöldség-gyümölcs kereskedők, akik naponta járnak a Budapesti Nagybani Piacra, így jól ismerik az ottani helyzetet. Most sem lesz másként, ha igény lenne rá – teszik hozzá –, de egyelőre van még magyar dinnye is, amely a nagy meleg miatt igen finom, édesebb a szokásosnál. A hazai termésből véleményük szerint marad a szeptember 5-i Lőrinc-nap utánra is, amikor már nem annyira ízletes a gyümölcs, vizesebb, kásásabb, mint korábban.

A dinnyeszezon jó egy hónapja kezdődött az országban, a termelők görögdinnyéből 220-230 ezer tonna, míg sárgadinnyéből 17-18 ezer tonna termést vártak. Ez azt is jelenti, hogy idén a tavalyinál több görögdinnyére számítottak, negyven tonna körüli hektáronkénti átlagtermés mellett. A növény fontos fejlődési időszakában ugyanis idén nem volt olyan aszály, mint a múlt évben, a későbbi jó idő pedig csak használt a növekedésének.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a dinnyeszezon kezdetén állami ösztönzéssel népszerűsítették a magyar terméket. Emiatt ötödével nőtt is a fogyasztás a kampány időszakában: volt olyan külföldi tulajdonú kereskedőlánc, amely – lojalitását bizonyítandó – még a dinnye behozatalát is leállította. A dinnye ára a szezon kezdetén 120 forint körül mozgott kilogrammonként, de már akkor lehetett számolni azzal, hogy augusztusra jelentősen csökken majd. A dinnyetermelők néhány hete már a túl alacsony felvásárlási árakra panaszkodtak. Szóba került a technológiai elmaradás is, sok helyen ugyanis ez az oka az elérhetőnél jóval alacsonyabb hozamoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.