időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Megújult a sugárterápiás központ Debrecenben (x)

2015.08.31. 18:59

Bővült a sugárterápiás ellátások lehetősége a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikáján egy olyan új, európai uniós támogatással vásárolt lineáris gyorsító révén, amellyel nagy pontosságú speciális technikák is elvégezhetők. A debreceni Onkológiai Klinika Sugárterápia Osztályán ezzel négyre nő a lineráris gyorsítók száma, és a legnagyobb vidéki sugárterápiás központ jön létre hazánkban.

A 824 millió forintos támogatással beszerzett új műszer a legkorszerűbb technikát képviseli. Lehetővé teszi a test koponyán kívüli részének úgynevezett sztereotaxiás (sugársebészeti) kezelését az eddig sugárterápiával nem kezelhető betegcsoportok esetében is. A modern készülékkel a tumorra leadható sugárdózis növelhető az ép szövetek sugárterhelésének csökkentése mellett, így a kezelés hatékonysága fokozódik, a mellékhatások, valamint a szövődmények pedig csökkennek.A berendezés lehetőséget teremt kis térfogatban nagy dózisú kezelések kivitelezésére, amely során a korábbinál akár háromszor nagyobb dózisban válik lehetővé a beavatkozás és lényegesen kevesebbszer is indokolt. Így a hetekig vagy hónapokig elhúzódó kezeléssorozat akár 2-3 alkalomra is rövidülhet. A hagyományos lineáris gyorsító esetén nagyobb dózis leadása hosszabb kezelési időt eredményezne, ám az újfajta készülék simító szűrő nélkül is képes működni, ezáltal a kezelések időtartama nem növekszik.Az Elekta gyártmányú, Versa HD típusú készülék képvezérelt kezelések végzésére alkalmas, vagyis a sugárkezelés előtt kép készíthető a beteg kezelt testrészéről a besugárzáskor használt nagy energiájú sugárnyalábbal, majd az így kapott képet a tervezőrendszer által rekonstruált képhez hasonlítva határozható meg a megfelelő testhelyzet. A készülék diagnosztikus képminőségű sorozatfelvételek készítésére is alkalmas egy speciális CT segítségével, amelyből ugyancsak a beteg fekvésének helyes pozíciója számítható ki. Az úgynevezett képvezérelt technika (IGRT: Image Guided Radiotherapy) a kétféle képkészítési eljárással végzett ellenőrzés révén segíti a milliméter pontosságú testhelyzet megvalósítását, így az ép szövetek védelmét. A kezelőasztal távvezérléssel a szokásos három eltolási irányon túl, további három irányba forgatható.A nagy dózisteljesítményű besugárzással tehát nagyobb sugárdózis rövid idő alatt adható le, ezáltal a betegellátási idő és a mellékhatások is csökkennek, javulnak a gyógyulási esélyek és magasabb életminőség lesz elérhető.Projektazonosító: TIOP-2.2.6-12/1A-2013-0009Projekt címe: Onkológiai centrum fejlesztése DebrecenbenTámogatás összege összesen: 824 522 370 forint

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.