Nincs nyugalom a tőzsdéken: veszteséggel zártak

Az előző napi nagy nyereségek után veszteséggel fejezték be a napot szerdán a főbb európai tőzsdék.

MTI
2015. 08. 26. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni FTSE-100 index 1,68 százalékkal, 102,14 ponttal 5979,20 pontra csökkent szerdán. Az index az elmúlt tizenkét kereskedési napból tizenegyet fejezett be veszteséggel. A frankfurti DAX index ismét 10 ezer pont alatt végzett, 130,69 pont, 1,29 százalékos csökkenéssel 9997,43 ponton. A mutató már mintegy 20 százalékkal csúszott vissza áprilisban elért rekordjához képest. Párizsban 1,40 százalékkal, 63,81 ponttal csökkent a CAC-40 index értéke 4501,05 pontra.

A legnagyobb európai vállalatok részvényeit tartalmazó indexek közül az EuroStoxx50 1,47 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 pedig 1,86 százalékkal esett. Az FTSE Eurofirst index „a legjobb úton halad” afelé, hogy hét éve a legrosszabb hónapját zárja augusztusban. Az index hétfőn 2008 novembere óta a legnagyobb napi veszteségét volt kénytelen elkönyvelni a kínai gazdasági növekedés lassulásának a nemzetközi értékpapír piacokat azóta is sakkban tartó kockázata miatt.

Az EuroStoxx50 index tagjai közül a legnagyobb veszteséget a Total és a SAP részvénye szenvedte el 3,5 és 3,3 százalékkal, de három százalék közeli mértékben gyengült a L\'Oreal és az Air Liquide részvénye is, a Repsol, az Eni és az RWE-részvények pedig közel két és fél százalékkal gyengültek.

Nagy veszteséget szenvedtek el szerdán a nyersanyagipari részvények, Londonban a Fresnillo hét százalékkal, a Rangold Resources 4,6 százalékkal, az Antofagasta 3,1 százalékkal, a Glencore 3,7 százalékkal esett. A Royal Dutch Shell három százalékkal, a BP közel másfél százalékkal gyengült.

Az International Airlines Group (IAG) légitársaság holding részvénye viszont 2,6 százalékkal erősödött, mivel befektetési portfólió-súlyozási felértékelést kapott a Barclays befektetési banktól az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően.

A Syngenta részvénye 18 százalékkal esett, miután az amerikai Monsanto a svájci cég merev ellenállása miatt elállt megvásárlásától. A Syngenta részvénye volt szerdán az FTSE Eurofirst 300 index legnagyobb vesztese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.