Olcsó és nem is rossz Magyarország a turisták szempontjából

De ha üres a pénztárca, repüljön Iránba!

Ruzsbaczky Zoltán
2015. 08. 10. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet által készített, 141 országot vizsgáló elemzés tanúsága szerint a tagországok közül csak egy bolgár, lengyel, román, litván vagy lettországi nyaralás kerül kevesebbe, mint nálunk.

A legdrágább tíz úti cél között túlsúlyban találunk európai országokat. Első helyen mindjárt az európai – igaz, nem uniós tagország – Svájc szerepel, második az Egyesült Királyság, harmadik Franciaország. Ötödik helyezett lett Norvégia, hetedik Dánia, nyolcadik Svédország, kilencedik Olaszország és tizedik Ausztria. Közéjük furakodott negyedik helyezettként Ausztrália és a hatodik Izrael.

Némileg talán meglepetés, hogy ár alapján Iránba éri meg a legjobban elutazni. Utána következik a sorban a politikailag mostanában meglehetősen instabil Egyiptom, majd Indonézia, a polgárháborús Jemen és Gambia.

Az árversenyképességbe olyan dolgokat számoltak bele, mint a reptéri illetékek, adók, hotelszobaárak, benzinár vagy éppen a megélhetéshez szükséges összeg.

Az ár azonban csak egy szempont: a World Economic Forum rengeteg tényező alapján számolta ki, hogy mégis hova éri meg a legjobban elutazni. Az európaiak ebből a szempontból is taroltak, részben a biztonság, részben a gazdag kulturális örökség miatt. A legmagasabb turizmus-versenyképességi indexszel sorrendben Spanyolország, Franciaország, Németország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság rendelkezik. Magyarország ezen a listán a 41. helyen végzett, többek közt Horvátország, Csehország vagy éppen Szlovénia mögé szorulva, de megelőzve például Törökországot, Lengyelországot vagy éppen Szlovákiát.

Rengeteg szempontot figyelembe vettek az értékelésnél: az egészségügyi helyzetet, az infrastruktúrát, a már említett anyagi szempontokat vagy éppen a turistákat kiszolgálni hivatott létesítmények számát és minőségét.

Hazánk a legtöbb vizsgált mutató szempontjából a mezőny első harmadában van, ilyen többek között a légi közlekedési infrastruktúra. Magyarországon három nemzetközi forgalmat bonyolító repülőtér található, a ferihegyi mellett a debreceni és a sármelléki.

Két szempontból kiemelkedő helyen végeztünk a listán. A környezeti fenntarthatósági listán a hetedik, az egészségügyi és higiéniai rangsorban pedig a nyolcadik helyet „csíptük meg”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.