Rég volt ilyen jó szezon a Balatonon

A jó időjárás miatt rendkívül jó bevételei voltak idén a kereskedelmi és vendéglátóipari egységeknek.

MNO
2015. 08. 26. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ér a szezon, a mostani hétvégét követően már csak a helybeliek nyitnak ki – közölte a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (Kisosz) Somogy megyei társelnöke, Kertész Rezső a Somogy megyei Sonline.hu szerint. A lap beszámolója szerint a Kisosz megyei találkozóján elhangzott: jó szezont zártak a Balatonon. A part menti vállalkozások üzemeltetői 20-30 százalékos, a parttól távolabbiak pedig 5-10 százalékos bevételnövekedéssel számolhatnak.

„A vasárnapi zárva tartásból sem alakultak ki botrányok, igaz, sem a kisebb boltok, sem az éttermek nem lettek a nyertesei, mert a nép inkább a nagy üzletekben állt sorban pénteken és szombaton. Idő kellene, míg átszoknak a vasárnap is nyitva tartó kicsikhez – már ha a jelenleginél többen kinyithatnának”

– mondta Kertész Rezső. A legnagyobb gond a megfelelő munkaerő hiánya volt a szezonban, amelynek vége felé felhajtók csábították Ausztriába a munkavállalókat, és ebből nemegyszer hangos szóváltás kerekedett. Kertész ezzel kapcsolatban kijelentette: „Az osztrák bérekkel kéne hovatovább versenyeznünk, miközben a költségeink jóval magasabbak. ( ) Áremelést nem bír el a hazai piac, ( ) kitartóan lobbiznunk kell az adócsökkentés érdekében, más úgysem fogja megtenni helyettünk ”

A szezon pompás eredményeihez hozzájárult, hogy az utóbbi három évben most volt a legjobb idő a Balatonon a Sonline.hu szerint. A hagyományosan tíz hétvégés szezon idén tizenkettőre hízott, két hétvégén 29 fokos volt a Balaton vize.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.