Újabb rekord az ingatlanpiacon: a többségnek nagyobb lakás kellene

Idén negyedszer kelt el 12 ezernél több lakás egy hónap alatt. Már alkudni is alig lehet.

SzE
2015. 08. 10. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén az első hét hónapban 80 670 ingatlan cserélt gazdát, tavaly ugyanekkor az összforgalom 55 000 alatt állt. Így idén továbbra is majd másfélszer annyi ingatlan került új tulajhoz, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki a Duna House elemzéséből.

A panellakásokat Kelet-Magyarországon 135, nyugaton 147 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták, ugyanezért a típusért Pesten 254, Budán 283 ezret fizettek. Téglaépítésű lakásokért keleten 153, nyugaton 212 ezret adtak a vevők. A fővárosban az árak jóval magasabbak voltak: Pesten 279, Budán 390, a szűkebb belvárosban pedig 439 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el a lakások.

A tanulmányból kiderül, hogy a fővárosban ingatlant kereső vevők körében továbbra is a tizenharmadik kerület a legnépszerűbb: minden ötödik vásárolni szándékozó megjelölte ezt a területet mint lehetséges célpontot. Ezt követi a hatodik, hetedik, majd pedig a tizenegyedik és tizennegyedik kerület, nem sokkal lemaradva.

Múlt hónapban a vevők Budapesten átlagosan 7, Pest megyében 8, vidéken pedig többet, mintegy 9 százalékot tudtak alkudni a házak árából. Lakások esetén Budapesten panelnél átlagosan csak 3, téglalakásnál 4, vidéken pedig mindkét típusnál 5 százalékos volt az engedmény.

Júliusban a vevők 30 százaléka befektetési célból vásárolt, és átlagosan 19,5 millió forint körüli összeget költött 70 négyzetméteres lakásokra. Minden negyedik költöző első lakását vásárolta, de itt is magas volt az átlagérték: a vevők többsége 60 négyzetméter körüli lakásra adott ki 18,3 millió forintot. Vidéken minden negyedik vevő nagyobb lakásba költözött: átlagosan 104 négyzetméteres ingatlant vásárolt 16,5 millió forint körüli áron. A befektetők aránya ugyanitt 22 százalékos volt, csupán 1 százalékkal magasabb, mint az első lakásukat vásárló fiataloké.

A fővárosi eladók 36 százaléka azért vált meg lakásától, hogy nagyobba költözzön. Ők átlagosan 54 négyzetméteres ingatlantól váltak meg 17,3 millióért. A forgalom 22 százalékát tette ki az örökölt ingatlanok eladása. Vidéken már minden harmadik eladó ilyen ingatlant értékesített, minden negyedik pedig nagyobb ingatlanba költözött. Ők átlagosan 12,2 milliós eladási árral számolva keresik majd következő lakhelyüket. A vidéki eladók ötöde kisebb otthonba menne: ők jellemzően 90 négyzetméter körüli ingatlanokat adnak el átlagosan 13 millió forintos áron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.