Verhetetlennek bizonyul a Kamatozó Kincstárjegy

De erősen jön fel a Féléves Kincstárjegy, a Kincstári Takarékjegy, és a Babakötvény is.

MTI
2015. 08. 12. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intenzív lakossági vásárlások lehetővé teszik, hogy az Államadósság Kezelő Központ már az idén 900 millió eurót előtörlesszen a jövőre lejáró 5,5 milliárdos devizaadósságból. A devizaadósság folyamatos csökkentésével mérséklődik az államadósság árfolyamkockázata, és javul Magyarország pénzügyi stabilitása.

A forintban kibocsátott állampapírokon belül a lakossági állampapírok részaránya megközelítette a 20 százalékot. A Prémium Euró Magyar Államkötvénnyel (PEMÁK) együtt a teljes adósságon belüli részarány pedig 15,4 százalékra emelkedett.

Az ÁKK tájékoztatása szerint a Kamatozó Kincstárjegyekből (KKJ) fogyott a legtöbb júliusban és az év első hét hónapjában egyaránt, összesen 39,8 milliárd, illetve 321,5 milliárd forint értékben. A Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) állománya júliusban 19,1 milliárd forinttal, hét hónap alatt pedig 149,7 milliárd forinttal nőtt. A Babakötvényekből 400 millió forint összértékben vásároltak az év hetedik hónapjában.

Az idén július végére 580,5 milliárd forinttal 2991,6 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapír-állomány. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1410,5 milliárd forintot, a Féléves Kincstárjegyek 33,1 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek 381,7 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 705,6 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 445,9 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 14,8 milliárd forintot tettek ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,7 milliárd euró volt július végén – tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.