Veszélyesek lehetnek a játékfegyverek

Huszonhétfajta lövedékes játékot teszteltek, harmaduk fennakadt a vizsgálatok többségén.

MTI
2015. 08. 04. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakemberek 16-féle terméken ellenőrizték a tapadókorong megfelelő rögzítését, amely az esetek 37,5 százalékában levált a lövedék végéről az előírt erő hatására, ezért ez a 6 fajta játék fulladásveszélyes a gyermekek számára. A 27 terméktípusból 3 fajta játék esetében a lövedék mozgási energiája nem felelt meg a követelményeknek, vagyis a töltény nagyobb erővel csapódott be a határértéknél. A laboratórium által megvizsgált 18 mintából 7-nél (39 százaléknál) a figyelmeztető feliratok sem feleltek meg az előírásoknak.

A kémiai vizsgálatokon, amelyekkel a pvc anyagú játékok tiltott lágyítószer-tartalmát tesztelték, 15 lövedék közül 5 haladta meg a határértéket. A fogyasztóvédelmi hatóság szerint ez az arány még mindig rossz tekintettel arra, hogy a vizsgált pvc anyagú részt is tartalmazó játékok – figurák tapadókorongja – gyakran a határérték több százszoros mennyiségében tartalmazzák a lágyítószereket.

Az NFH közölte, hogy az évek óta tartó folyamatos vizsgálatok eredményeként a veszélyesnek bizonyuló játékok száma csökkent, de a hatóság a következő években is szükségesnek tartja a terület rendszeres, átfogó ellenőrzését.

A vizsgálat 618,7 millió forintból valósult meg, amelyből 486,7 millió forint uniós támogatás volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.