Az LMP erősítené a kkv-k helyzetét

Schmuck Erzsébet szerint a kínai gazdaság növekedésének visszaesése figyelmeztetés kell hogy legyen.

MTI
2015. 09. 02. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kínai gazdaság növekedésének visszaesése figyelmeztetés kell hogy legyen a magyar kormánynak, hogy sérülékeny az ország gazdasága, így az annak gerincét adó kkv-k is, amelyek a legtöbb embert foglalkoztató vállalkozások.

Az LMP szerint három területen szükséges a gyors változás annak érdekében, hogy a kkv-k ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Schmuck Erzsébet kifejtette, hogy a kkv-k számára is biztosítani kell a fejlesztési forrásokhoz való jobb hozzájutást, és lehetővé kellene tenni, hogy több, kis összegű pályázat legyen elérhető számukra.

A politikus elmondta: javaslataik között szerepel továbbá az is, hogy egyes pályázatoknál limitálni kellene a közreműködő alvállalkozók számát, mert jellemzően a többszintű végrehajtás során a pénzek „elszivárognak”, így a „sor végén álló” kisvállalkozásokhoz már csak elenyésző forrás jut.

Ezek mellett – folytatta Schmuck Erzsébet – bérfejlesztéssel csökkenteni kellene a szakember-elvándorlást, illetve a kkv-k közterheit. A személyi jövedelemadó (szja) progresszív bevezetését szorgalmazzák, mivel sok kkv-nál az átlagbér alatti fizetések vannak. Egy progresszív adózási rendben ezek a fizetések alacsonyabb kulccsal adóznának, mint a jelenlegi 16 százalékos szja.

A bruttó bér 27 százalékát kitevő szociális hozzájárulást a kkv-szektor teljes vonatkozásában csökkenteni kellene – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.