Csak a főváros érdekli a City Mailt

A vállalati levelek piacából igyekszik részt szerezni a Magyar Posta újdonsült versenytársa.

Bodacz Péter
2015. 09. 23. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember első napján megkezdte postai tevékenységét a City Mail Hungary Kft. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) arról tájékoztatta lapunkat, hogy a társaság június 5-én kapta meg a tevékenységhez szükséges engedélyt, és Budapest közigazgatási határain belül kézbesíthet levélküldeményeket. A szolgáltató egyedi szerződéskötés alapján olyan gazdálkodó szervezet számára vállalhat levélkézbesítést, amely éves szinten legalább húszezer ilyen küldemény feladását rendeli meg. Így bankok, közüzemi szolgáltatók, távközlési cégek leveleit a jövőben nemcsak a Magyar Posta Zrt.-n, hanem a City Mail kézbesítőjén keresztül is megkaphatják a fogyasztók. A cég ugyanakkor nem lesz látható a lakosság számára.Az NMHH a City Mail piacra lépéséről csak a lapunk szeptember 8-i számában megjelenő – egyébként a hatóság kérdésünkre küldött, igen szűkszavú tájékoztatásán alapuló – cikke után jelentetett meg részletesebb közleményt weboldalán, ezt azonban szokásától eltérően nem ajánlotta szerkesztőségünk figyelmébe, és a távirati iroda sem idézte. Az igen visszafogott tájékoztatás nehezen érthető, mivel levélküldeményre szakosodott piaci cég megjelenésére mindeddig nem volt példa Magyarországon, ráadásul a legnagyobb állami munkaadók közé tartozó Magyar Posta kap ezzel konkurenciát.Hazánk 2013. január elsejével léptette hatályba az új postatörvényt, amely – összhangban az európai uniós előírásokkal – immár nemcsak a nagyobb küldemények piacán engedi egyéb szolgáltató megjelenését, hanem a legfeljebb ötvengrammos levélküldemények szállításánál, kézbesítésénél is. Ez ugyanakkor igen nagy veszélyt jelent a Magyar Postára nézve. Egy új belépő elméletileg megteheti, hogy „mazsolázzon” a hazai piacon, és csak a nagy címsűrűségű városokban jelenjen meg.A City Mail weboldalán olvasható adatok szerint az anyacéget 2008-ban alapították Dubajban, a hazai leányt pedig 2011-ben jegyezték be. A Portfólió.hu-n megjelent összeállítás szerint a magyar leánycég két belföldi magánszemély, Sebők Sándor és Kanta László, egy külföldi társaság, a Dr. Max Iann Invest GmbH, két magyar cég, a NET54 Kft. és az ADC Investment Kft., valamint a Dr. Szatmári Sándor Ügyvédi Iroda tulajdonában áll. A Céginfó adatai szerint a társaság márciusban adóhivatali végrehajtás alatt állt. A City Mailnek múlt héten juttattuk el kérdéseinket, lapzártánkig azonban nem érkezett rájuk válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.