Egymilliárd dollárral támogatják meg Ukrajnát

Nemzetközi pénzügyi intézmények egymilliárd dollárral tervezik támogatni Ukrajna gázimportját.

MTI
2015. 09. 25. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint a hitelezésekből és garanciavállalásokból álló finanszírozás révén sikerül elhárítani a legfontosabb akadályt a Moszkva és Kijev között kötendő gázimport-megállapodás elől, továbbá elejét lehet venni annak, hogy megismétlődjön a 2009. évi eset, amikor az Ukrajnának szánt orosz gázexport leállítása gázhiányt okozott egyes európai országokban. Az Európai Unió illetékesei azzal számolnak, hogy az egymilliárd dolláros pénzügyi támogatás mintegy ötmilliárd köbméter földgáz importjára elegendő.Valerija Hontareva ukrán jegybanki elnök nemrég azt mondta, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) együtt ötszázmillió dollárral támogatja Ukrajna téli gázvásárlásait. A jegybanki vezető szerint az EBRD 300 millió dollárt, az IFC további 200 millió dollárt ad gázimportra Ukrajnának.Ahhoz, hogy az őszi-téli időszakban ne legyen fennakadás az ukrán belföldi ellátásban és télen az Európába irányuló orosz földgáz tranzitjában, megközelítőleg 19 milliárd köbméter földgázt kell tartalékolnia Ukrajnának föld alatti tározóiban. Szeptember elején a tározókban 14,5 milliárd köbméter földgáz volt. Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének harmadát, ennek csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.