Előnyös lenne hazánk számára a migráns munkaerő?

A bevándorlás egyebek közt ronthat a honi mezőgazdaság, a turizmus és a szállítmányozás eredményein.

MTI
2015. 09. 23. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, a nyelvtudás hiánya még áthidalható lenne, a kulturális különbözőségek azonban már kevésbé. Az sem zárható ki, hogy az itthon képzettséget és gyakorlatot szerzők utóbb Nyugat-Európába költöznének. A bevándorlás ugyanakkor nem csak a munkaerőpiacot érintheti: a folyamat ronthat a honi mezőgazdaság, a turizmus, a szállítmányozás, s rosszabb esetben a kereskedelem és az ipar eredményein. A kérdés azért kapott nagyobb nyilvánosságot, mert a The Economist hetilap a napokban arról közölt cikket, hogy Magyarország járna a legjobban, ha letelepítené a migránsokat, mert hazánkban jelentős a képzett munkaerő hiánya és egyébként is csökken a lakosság száma.

Azzal kapcsolatban, hogy lendítene-e a munkaerőpiacon s egyben a gazdasági viszonyokon a tömegével érkező migránsok befogadása és letelepedése, egyre több külföldi és hazai vélemény hangzik el. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a honi kis- és közepes vállalkozások szemszögéből értékelve a helyzetet a Magyar Idők érdeklődésére elmondta: általánosságban véve minden állam profitálhat abból, ha képzett munkaerő szeretne határain belül megtelepedni. A mostani folyamat bizonyos tényezői ugyanakkor számottevő feszültséghez vezethetnek – figyelmeztetett Parragh László. A nyelvi hiányosságok ugyan rövid időn belül pótolhatók, a kulturális, a vallási, a világnézetbeli különbségek viszont már hosszabb távon is kihívást jelenthetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.