Fazekas miniszter repesett az örömtől az OMÉK-en

A tájegységek, régiók bemutatkozása azért volt fontos, mert a helyi ízeket, termékeket egyre inkább keresik, igénylik.

MTI
2015. 09. 27. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak elsősorban a magyar vásárlók számára kell termelnie, fontos azonban, hogy a kemény paci versenyben az agrár- és élelmiszer-ipari termékek minden piacon jól értékesíthetők legyenek. Mindez pedig csak úgy lehetséges, ha a termelők szem előtt tartják a vásárlói igényeket – tette hozzá.

Az OMÉK-en a tájegységek, régiók bemutatkozása azért volt fontos, mert a helyi ízeket, termékeket egyre inkább keresik, igénylik – mondta a miniszter, jelezve: így a korszellemnek megfelelően már igen jelentős piaca van a helyben készült jó minőségű kézműves élelmiszereknek, például pálinkáknak, boroknak, sajtoknak, biotermékeknek.

Faragó Péter, az OMÉK-et szervező Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki: a turizmus számára az agrárium stabil, egyedi és mással nem pótolható alapot biztosít, az agrárium számára pedig a turizmus új piacokat és kitörési pontot nyújt. Ez mindkét ágazat számára fontos, mert szorosan kapcsolódnak egymáshoz és jelentős szerepet töltenek be a nemzetgazdaságban; mindkét szektor profitál a másik eredményeiből.

Lipcsey György, az MT Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese elmondta: a kiállítás szervezői arra számítanak, hogy az OMÉK vasárnapi zárásáig a látogatók száma eléri a 85 ezret; a vásárt 426 iskolás csoport látogatta meg. A kiállítók száma 950 volt, továbbá több mint 30 szakmai rendezvényt és több száz látogatói programot rendeztek a szervezők.

Az értékelések után különböző elismeréseket adtak át. Az OMÉK közönségdíját az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó Bagya Farkas Kft., valamint Szabó Karola szalmafonó kapta. Az OMÉK miniszteri nagydíját az Igazi Csíki Sör készítője, a Lixid Project elnevezésű cég nyerte. Miniszteri különdíjat kaptak az Oroszhegyi szilvapálinka készítői, Péter Pál és Ambrus Levente.

Ezután osztották ki a Magyarország legszebb konyhakertjéért járó díjakat. Az idén 54-en kapták meg az elismerést, a díjakat a földművelésügyi miniszter és Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere adta át. A legszebb konyhakert program Karcagról indult 2012-ben, és már 2013-ban országos mozgalommá nőtte ki magát.

A fehérborok országkóstolójáról Horkay András, az Országos Borszakértői Bizottság elnöke elmondta: a 2013-ban indult program Magyarország legnagyobb bormustrája. Az idén 550 fehérbort küldtek be a borászok, emellett a további megméretésen több mint 350 tétel vörösborról is véleményt mondanak majd a bírálók. Így összesen több mint 900 tétel bort kóstoltak meg a borbírák a program keretében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.