Fazekas miniszter repesett az örömtől az OMÉK-en

A tájegységek, régiók bemutatkozása azért volt fontos, mert a helyi ízeket, termékeket egyre inkább keresik, igénylik.

MTI
2015. 09. 27. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak elsősorban a magyar vásárlók számára kell termelnie, fontos azonban, hogy a kemény paci versenyben az agrár- és élelmiszer-ipari termékek minden piacon jól értékesíthetők legyenek. Mindez pedig csak úgy lehetséges, ha a termelők szem előtt tartják a vásárlói igényeket – tette hozzá.Az OMÉK-en a tájegységek, régiók bemutatkozása azért volt fontos, mert a helyi ízeket, termékeket egyre inkább keresik, igénylik – mondta a miniszter, jelezve: így a korszellemnek megfelelően már igen jelentős piaca van a helyben készült jó minőségű kézműves élelmiszereknek, például pálinkáknak, boroknak, sajtoknak, biotermékeknek.Faragó Péter, az OMÉK-et szervező Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki: a turizmus számára az agrárium stabil, egyedi és mással nem pótolható alapot biztosít, az agrárium számára pedig a turizmus új piacokat és kitörési pontot nyújt. Ez mindkét ágazat számára fontos, mert szorosan kapcsolódnak egymáshoz és jelentős szerepet töltenek be a nemzetgazdaságban; mindkét szektor profitál a másik eredményeiből.Lipcsey György, az MT Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese elmondta: a kiállítás szervezői arra számítanak, hogy az OMÉK vasárnapi zárásáig a látogatók száma eléri a 85 ezret; a vásárt 426 iskolás csoport látogatta meg. A kiállítók száma 950 volt, továbbá több mint 30 szakmai rendezvényt és több száz látogatói programot rendeztek a szervezők.Az értékelések után különböző elismeréseket adtak át. Az OMÉK közönségdíját az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó Bagya Farkas Kft., valamint Szabó Karola szalmafonó kapta. Az OMÉK miniszteri nagydíját az Igazi Csíki Sör készítője, a Lixid Project elnevezésű cég nyerte. Miniszteri különdíjat kaptak az Oroszhegyi szilvapálinka készítői, Péter Pál és Ambrus Levente.Ezután osztották ki a Magyarország legszebb konyhakertjéért járó díjakat. Az idén 54-en kapták meg az elismerést, a díjakat a földművelésügyi miniszter és Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere adta át. A legszebb konyhakert program Karcagról indult 2012-ben, és már 2013-ban országos mozgalommá nőtte ki magát.A fehérborok országkóstolójáról Horkay András, az Országos Borszakértői Bizottság elnöke elmondta: a 2013-ban indult program Magyarország legnagyobb bormustrája. Az idén 550 fehérbort küldtek be a borászok, emellett a további megméretésen több mint 350 tétel vörösborról is véleményt mondanak majd a bírálók. Így összesen több mint 900 tétel bort kóstoltak meg a borbírák a program keretében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.